10 yeni denizcilik okulu açılıyor


Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Tuzla'daki tersane ölümleri üzerine işin eğitiminin verilmesi için Başbakan'ın talimatıyla harekete geçti. Yeni eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmek üzere 6 denizcilik meslek lisesi açılırken, 4 tanesinin daha açılması için hazırlıklar sürüyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haziran ayı sonunda yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, sektöre eleman yetiştirmek için 6 tane denizcilik lisesinin açılması talimatı vermişti. MEB Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürü Hüseyin Acır, bu okulların yeni dönemde öğrenci alacağını belirtirken, 4 tane daha denizcilik meslek lisesi açılması için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Liselerin gemi inşa sanayiine ara eleman yetiştirmek üzere eğitim vereceğini anlatan Acır, eğitimlerde 'iş güvenliğinin' önemli bir yer tutacağını vurguladı. 2002 yılında denizcilik alanında mezun veren 9 okul bulunurken, son 6 yılda 36 yeni lise açıldı. Yeni açılan 6 okul ile birlikte toplam 45 olan denizcilik meslek lisesinde, 4 binin üzerinde öğrenci eğitim alacak. Denizcilik Anadolu meslek liselerine Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme Sınavı ile öğrenci alınıyor. Sınavda başarılı olan öğrencilerin mülakat ve beden yeterliliği sınavından geçmeleri, sağlık durumlarının da denizcilik eğitimine elverişli olduğunu belgelendirmeleri gerekiyor. Denizcilik mezunlarından 'gemi yönetimi' dalını bitirenler 'güverte zabiti', 'makine zabitliği' mezunları 'makine zabiti', 'gemi elektroniği ve haberleşme' dalı mezunları ise 'elektrik-elektronik zabiti', diğer dallar ile 'deniz araçları yapımı' alanı mezunları 'teknisyen' unvanı ile denizcilik sektöründe istihdam ediliyor.
2008-2009 öğretim yılından itibaren faaliyete geçmek üzere açılan 6 Anadolu denizcilik meslek lisesi şöyle sıralanıyor: Tuzla Piri Reis Denizcilik Anadolu Meslek Lisesi, Balıkesir Bandırma, Bitlis Tatvan, Çanakkale Biga, Giresun Tirebolu ve İzmir Konak Nevvar Salih İşgören Denizcilik Anadolu meslek liseleri.zaman

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.