MEBİN 'HANGİ DERSHANELERİN OKUL OLABİLECEĞİNE' İLİŞKİN ÇALIŞMASINDA İLK SONUÇLAR ALINMAYA BAŞLADI

Eğitimde 4+4+4'le birlikte derslik açığı ve yeni formüller gündeme gelmişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Üniversite giriş sınavlarını da üniversite hazırlık kurslarını da ortadan kaldırıyoruz. Bu dershaneler ya liseye dönecekler ya da kapanacaklar' sözleri çok dikkat çekmişti. 

Milli Eğitim ise ilginç bir çalışma başlattı. Valiliklere gönderilen yazıyla 'özel okul olabilecek dershanelerin' tespiti istendi. Yazıda, 'Bir çalışmaya esas olmak üzere ilinizde faaliyet gösteren dershanelerden ilgili standartlar yönergesinde belirtilen şartları taşıyanların tespitinin yapılarak, hangi dershanelerin özel okul olabileceğini isimleriyle bildirin' ifadeleri yer aldı. 

Talep sonrası ilçe milli eğitim müdürlükleri de dershanelerden, 'bağımsız bina, bahçe, kütüphane, derslik, konferans salonu gibi özellikler ile okul standartlarına uygunluk taşıyıp taşımadıklarının bildirilmesini' istedi. 

VERİLER TOPLANIYOR 
4 bin dershane, 50 bini aşkın öğretmen ve yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenciden oluşan dev sektöre ilişkin çalışma iller bazında tamamlanıp Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderiliyor. 

Böylece Bakanlık değerlendirme yapma fırsatı bulacak. Yaklaşık 700 dershane ile en çok dershanenin hizmet verdiği İstanbul'da ilk verilere ulaşıldı. Kurumlardan 54'ü okul olabilecek özelliklere sahip. 

 BİNDE 2'Sİ OLUR 
Kavram Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Bahattin Durmuş: Yazıyı okudum. Dershanelerin binaları okul olmaya müsait değil. Bizim binalarımızın tamamı fevkalade eğitime elverişli olmasına rağmen okul için belirtilen standartlara uymuyor. 

Yönergeye göre spor salonu, metrekareye düşen öğrenci sayısına göre bahçe gibi şartlar belirtiliyor. Türkiye'de 5 bin civarında dershane var. Bu standartlara binde ikisi uyar. İki şubemiz uygun. Uygulamayı gerçekçi bulmuyorum. Bu yıl karar aldık, özel okullar kuracağız.

ESNETİLİRSE SAYI ARTAR 
Bahçişehir Üniversitesi Rektör Danışmanı Turgay Polat: Şu anki tespitler ön tespitlerden ibaret. Eğer dershaneler okula çevrilecek ise bakanlığın bir isim bulması gerekir. 'Akademik Liseler' olabilir. Şu anki okul tip yönetmeliği esnetilerek daha fazla dershanenin okul olarak hizmet vermesinin önü açılabilir. 

Yönetmelik esnetilirse İstanbul'da yaklaşık 700 dershanenin 500 kadarı okul olarak hizmet verebilir. Devlet, hizmet alabilir TÖDER Başkanı Enver Yücel, 4+4+4 sonrası derslik ve öğretmen ihtiyacı doğduğunu, 150 bin öğrencinin okula başlayacağını belirtiyor.

 İKİ SİSTEM OLABİLİR 
Yücel, 'Müfettişler dershaneleri değerlendirecek, kaç bina okul olmaya uygunsa belirlenecek' diyor. Devletin, kriterlere uyan binalar için dershane sahiplerine, 'Özel okul olur musunuz' diye soracağı görüşünde olan Yücel, şöyle konuştu: 'Devlet hizmet satın alabilir. Amerika'da buna benzer 'Charter school' sistemi var. 

Bin dershane okul olmaya uygun bulunsa, 15 bin derslik ve 450 bin öğrenci yapar. Devlet yüzlerce okul yapma maliyetinden kurtulur. İki sistem uygulanabilir. Devlet 'öğrenci başına ücret ödeyeyim' diyebilir. İkinci formülde ise devlet ücretin bir kısmını üstlenir, kalan kısmını aile karşılar. 

Dershanelerde bina, akıllı tahta, öğretmen hazır.' Yücel, bu sistemle dershanelerin yine de bitmeyeceğini düşünüyor: Binasını okul olarak veren dershaneci yan tarafta yine dershane açar.Ercan SARIKAYA/AKŞAM

Blogger tarafından desteklenmektedir.