PARLAK FİKRİ OLAN GENÇLERE 50 MİLYON LİRA HİBE DESTEĞİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Dairesi Başkanı Mustafa Aydoğdu, ”Teknogirişim Sermayesi Desteği” kapsamında, 2012 yılında genç girişimcilere 50 milyon lira hibe desteği verileceğini söyledi.

Aydoğdu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın parlak fikri olan genç beyinleri harekete geçirmek amacıyla ”Parlak bir fikrim var, onu ticarileştirmek istiyorum” projesiyle proje başına bir defaya mahsus 100 bin lira hibe desteği verilmeye devam edildiğini kaydetti.

”Teknogirişim Sermayesi Desteği”nin Türkiye’nin nitelikli insan transferini tersine çevirecek mekanizmalardan biri olduğunu vurgulayan Aydoğdu, şöyle konuştu: ”Projeyle, ülkemizde nitelikli girişimciliğin özendirilmesi, bu girişimciler tarafından uluslararası rekabet gücü olan, yenilikçi, teknoloji düzeyi yüksek ürün ve süreçleri geliştirebilen gençlerin firmalar oluşturulması hedeflenmektedir. Söz konusu destek ile ülkemizde bilgi yoğun ve yenilikçi girişimcilik konusundaki farkındalığın artırılmasının yanında yüksek eğitimli, nitelikli gençlerin iş hayatına kazandırılması da sağlanacaktır.”

Bakanlık tarafından sağlanan desteğin 2011 yılında enformasyon, bilişim, elektronik, makine ve biyo agroteknoloji projeleri alanlarında yoğunlaşmakta olduğunu dile getiren Aydoğdu, ”Devletimiz programa 2012 yılından itibaren ayrılan bütçe 50 milyon lira olup, yılda 500 girişimciyi destekleme hedeflemiştir” dedi.

2009 yılında toplamda 10 milyon lira olan desteğin 2012 yılında 50 milyona çıkartıldığını belirten Aydoğdu, 3 yılda bin 742 tane başvuru yapıldığını 452 projenin desteklenmeye değer bulunduğunu ifade etti.

Projeye en çok başvuru yaparak destek alan ilin Ankara olduğuna dikkat çeken Aydoğdu, ”Ankara’da bulunan 11 üniversiteden 213 projesi bulunan genç beynimiz, Türkiye genelinde birinci olmuştur. Ankara’yı 90 proje desteğiyle İstanbul, 25 projeyle Konya, 20 projeyle Trabzon ve 19 projeyle de İzmir takip etmektedir” diye konuştu.

-Üniversite sanayi işbirliği desteği 12 kat arttı-

Üniversitelerin sanayi ile olan iş birliğini amaçlayan Sanayi Tezleri Programı (San-Tez)’na devlet desteğinin 6 yılda 12 kat arttığını vurgulayan Aydoğdu, desteğin 2012 yılında 61 milyon liraya kadar çıktığını kaydetti.

Devletin sanayiye olan destekleri kapsamında, ”San-Tez” programıyla üniversite sanayi iş birliğiyle yürütülecek Araştırma Geliştirme Projeleri (Ar-Ge) ve yenilik projeleri desteklenme hedeflerinin olduğunu hatırlatan Aydoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Devletimiz, üniversitelerdeki akademik bilginin sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak ticari bir ürüne dönüştürmektedir. Bakanlığımız proje bütçe değerinin yüzde 75’ini hibe olarak vermektedir. ”San-Tez” programında 2006 yılında 5 milyon tahsil edilmiştir. 2012 yılında 61 milyon liraya kadar çıkmıştır.

Program kapsamında bin 180 adet proje başvurusu olmuştur. 509 adet projenin desteklenmesi uygun görülmüştür. Desteklenen projeler farklı 64 üniversite de 34 şehirde yürütülmüştür. Yürütülen projelerden 110 tanesi, ticari ürün yada üretim yöntemiyle sonuçlanmıştır. Kahramanmaraş’ta bir milyon 677 bin 844 lira toplam bütçeye sahip 5 projemiz bulunmaktadır.”

-Ar-Ge’ye 4 milyar 800 milyon destek-

Ülkenin geleceği için Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) merkezlerinin önemine değinen Aydoğdu, devletin Ar-Ge merkezlerine 4 milyar 800 milyon lira destek sağladığını belirtti.

Aydoğdu, bakanlığa Ar-Ge kapsamında 140 firmanın başvurduğunu, bu firmalardan 122 tanesine Ar-Ge belgesi verildiğini belirterek, 15 bin personelin istihdam edildiği, bu alanda devletin Ar-Ge merkezlerine desteğinin devam ettiğini ifade etti.milliyet

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.