YGS DE YENİ SİSTEM 2014 TE BAŞLAYACAK
Üniversiteye girişte merkezi sınavın devam edeceğini belirten Bakan Dinçer, 2014’te yeni bir sistem uygulanacağını açıkladı. Dinçer, “TOEFL’daki gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde birden fazla yapılan sınav için randevu alarak giriş yapacak” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Dinçer, öğretmen atamaları ile üniversiteye girişte uygulanacak yeni sınav sistemine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yılda bir kez yapılan sınavın toplumda büyük bir baskı oluşturduğunu belirten Dinçer, YGS’yi yılda birdençok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız.
TOEFL’da (Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek” dedi.
Anadolu Ajansı “Editör Masası” toplantısına katılan Bakan Dinçer, editörlerin sorularını cevapladı.Yükseköğretime giriş sistemine ilişkin olarak YÖK, ÖSYM ve TÜBİTAK ile görüştüklerini belirten Dinçer, “Kavramsal olarak şunu ayırt etmekte fayda var; biz üniversiteye giriş sistemini henüz değiştirmiyoruz. Bu sistemi koruyoruz ancak sınavı birden çok tekrarlayacağız. Buna ne gerek var? Bu, uzun vadede sistemin değişmesinin de altyapısını oluşturacak” dedi.
Yılda 1 kez sınav yapıldığını belirten Dinçer şöyle devam etti: “Tüm toplum, yani 1 milyon 800 bin öğrenci ve ailesi buna odaklanıyor. Bu sınav bir kez yapıldığı ve çocukların sınavdansonraki hayatını belirgin bir şekilde etkilediği için toplumda büyük bir gerilim oluşturuyor.
Sınav o kadar çok baskın durumdaki; şu an da hem kendisinden önceki hem kendisinden sonraki süreci etkiliyor. Bu kadar gergin ve stres dolu bir imtihandan kurtulmamız lazım. Önce çocuklarımızı ve toplumu rahatlatalım istedik.” ,
SORU BANKASI OLACAK
Bakan Dinçer, konuya ilişkini şleyişi şöyle anlattı: “Yani YGS’yi yılda birden çok kez yaparak çocuklarımıza hayatın bir tek imtihana bağlı olmadığını anlatacağız.
TOEFL’da olduğu gibi çocuk kendini hazır hissettiğinde yılda birden çok kez yapılan sınavlar için randevu alarak giriş yapacak ve hangisinde daha başarılıysa onu kullanabilecek.
Yaptığımız şey bu. Bu bir sistem değişikliği değil. Üniversiteye girişte merkezi sınav sistemini değiştirirseniz o sistemi değiştirmiş olursunuz.
Kabul sistemine geçersiniz mesela. Ama sınavı birden çok yaparsanız bu değişikliği eleştirmenin birmanası yok ki. Bu, var olan bir uygulamanın yarattığı sorunları çözmeye dair birşeydir.” Dinçer, soru bankası oluşturulmasının ardından yeni uygulamanın 2014’te yürürlüğe girmesinin planlandığını söyledi.
Dershane konusu hassas
Dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmaların geldiği nokta hakkında Bakan Dinçer, ‘’Dershanelerin kapatılması sadece hukuki bir mesele değil’’ diye konuştu. Konunun aynı zamanda sosyal ve ekonomik birmesele de olduğunu belirten Dinçer şunları söyledi: “Siz Milli Eğitim Bakanlığı’nda eğitiminizi iyileştirirseniz dershanelere ihtiyacınız azalır.
Talebi düşürmeniz lazım ki dershaneye olan ihtiyacınız da azalsın. Şayet talebi belli oranda düşürmeksizin sadece hukuken dershaneleri kapatma noktasına gidersek o zaman bunun başka alanlara kanalize olacağını, bu taleplerin farklı türde karşılanacağını da varsaymamız gerekiyor.
Dışarıdan bakıldığında sadece dershane meselesi olarak görülen konu bizim bakanlık olarak tek bir faktör olarak gördüğümüz konu değil. Birbirini etkileyen çok büyük bir sistemin öğeleri halinde. Her bir öğenin nasıl etkileneceği ve bunlara dair nasıl tedbir alacağımızı düşünmeden konuyla ilgili karar vermeyeceğiz.’’
Post a Comment