ÖĞRETMENLERİN DERS VERECEĞİ YENİ ALANLAR
Arapça, Almanca, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça öğretmenliğinden, bunlara ilişkin dil ve edebiyat fakültelerinden veya mütercim tercümanlık alanlarından mezun olanlar, artık Türkçe derslerine giremeyecek.
Milli eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, "Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları" yeniden belirledi. Buna göre, öğretmen adayları ve öğretmenlerin; yükseköğrenimlerinde alanlarına ek olarak aldıkları ve diplomalarında yer alan öğrenim programı veya farklı bir alanda yapılan yüksek lisans eğitimi de yan alan olarak kabul edilecek.
Yabancı dil, rehberlik, bilişim teknolojileri, görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ile din kültürü ve ahlak bilgisi alanları ilköğretim ve ortaöğretimde ortak alan olarak belirlendi.
Daha önce ortak alanlar içerisinde bulunan resim dersleri, ortak alanlardan çıkarıldı.
2009-2010 öğretim yılından önce resim-iş öğretmenliği bölümünden mezun olanlar ile bu öğretim yılında adı geçen bölüme kayıtlı olup mezun olanlar, teknoloji ve tasarım alanı öğretmenligğne herhangi bir öncelik tanınmadan alınacak.
Üç engel grubu için "özel eğitim" öğretmenliği alanı
Görme, işitme ve zihinsel engelliler öğretmenlikleri özel eğtim öğretmenliği adı altında birleştirildi. Özel eğitim alanında öğretmen ihtiyacının görme, işitme ve zihinsel engelliler öğretmenliği mezunlarınca karşılanamaması durumunda, bu alana öğretmenlik alanları mezunu olup özel eğitim alanında tezli veya tezsiz yüksek lisans veya doktora mezunları atanabilecek.
Özel eğitim öğretmenliğine özel eğitim bölümü, özel eğitim öğretmenliği, zihinsel engelliler öğretmenliği, görme engelliler öğretmenliği ile işitme engelliler öğretmenliği mezunları atanabilecek.
Bu öğretmenler, özel eğitim mesleki eğitim merkezleri, özel eğitim iş uygulama merkezleri, özel eğitim programı uygulayan özel eğitim sınıflarında, 9-12. sınıf dersleriyle mesleki ortaöğretim kurumlarında çocuk gelişimi ve eğitimi alanı özel eğitim dalı derslerine girebilecek.
Beden eğitimi ve spor yüksekokulu mezunlarından 12 Temmuz 2004'den önce mezun olanlar ile bu tarih itibariyle söz konusu okullara kayıtlı bulunup mezun olanlardan pedagojik formasyon eg?itimini tamamlayanlar, beden eğitimi alanı öğretmenliğine atanabilecekler.
Sınıf öğretmeni olarak görev yaparken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Ög?retmenligi Egitimi Programı"nı başarıyla tamamlayanlar zihin engelliler sınıfı alanına, öğretmen olarak görev yapmakta iken 90 saatlik "Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği Eğitim Programı"nı başarıyla tamamlayanlar, teknoloji ve tasarım alanına eğitim kurumlarının ihtiyacına göre alan değişikliği yapabilecek.
Düzenlemeye göre, Arapç, Almanca, Çince, Fransızca, İngilizce, Rusça öğretmenliğinden, bunlara ilişkin dil ve edebiyat fakültelerinden veya mütercim tercümanlık alanlarından mezun olanlar, artık Türkçe derslerine giremeyecek.
Bilişim teknolojileri dersine artık yazılım mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, bilgisayar ve kontrol teknolojisi öğretmenliği, elektronik ve bilgisayar bölümü, bilgisayar teknolojisi ve bilişim sistemleri bölümü, bilişim sistemleri ve teknolojileri, bilgisayar bilimleri bölümü mezunlarından, ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans ya da pedagojik formasyon programı veya pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarı ile tamamlayanlar alınabilecek.
Din Kültürü öğretmenliğine Dini İlimler mezunları atanabilecek
Din kültürü ve ahlak bilgisi ve imam hatip lisesi meslek dersi öğretmenliğine, artık ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası İslam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi, islami ilimler fakültesi mezunu olup, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans ya da Pedagojik Formasyon Programı ve Pedagojik Formasyon Eg?itimi Sertifikası Programı'nı başarı ile tamamlayanlar atanabilecek.
Bu alanlardan mezun olup, din kültürü ve ahlak bilgisi ve imam hatip lisesi meslek derslerine atanan öğretmenler, Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Türk İslam Sanatları derslerini de okutabilecek.
Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve Tarih öğretmenleri de Osmanlı Türkçesi dersini verebilecek. Görsel sanatlar öğretmenliğine geleneksel Türk sanatları mezunları da atanabilecek.
İmam hatip liseleri ders çizelgesine eklenen yeni seçmeli derslerden Türk İslam sanatları dersi, öncelikli olarak bu derslerle ilgili sertifikası olan veya lisans veya lisansüstü öĞrenimleri sırasında bu dersleri aldıg?ını belgelendiren ilahiyat, ilahiyat bilimleri fakültesi, uluslararası islam ve din bilimleri fakültesi, dini ilimler fakültesi, islami ilimler fakültesi mezunu öğretmenler tarafından okutulacak.
Matematik öğretmenliklerine, matematik öğretmenliği ve matematik mezunlarıyla, matematik-bilgisayar bölümü mezunu olup tezsiz yüksek lisansı ve formasyonu olanlarla kredilerinin en az yüzde 70'ini matematik alanında belgelendirenler atanabilecek.
Yaşayan diller ve lehçeler dersleri, öncelikle, üniversitelerin Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği bölümleri ile Türk dili ve edebiyatı programları mezunu olup yaşayan diller ve lehçelerin ilgili alanında tezsiz yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan öğretmenler olmak üzere; lisans ve lisansüstü öğrenimleri sırasında bu alanda ders aldığını belgelendiren diğer öğretmenler tarafından okutulacak. milliyet
Post a Comment