TEMEL LİSE DÖNÜŞÜMÜ 11.SINIFLARI HAREKETLENDİRDİ
Köklü devlet liselerine dereceyle giren öğrencilerin büyük kısmı, dershaneden okula dönüşecek liselere göçe hazırlanıyor.
Kolejler de öğrenci kaybetmemek için dışarıdan hoca ya da temel lise olacak bir kurumla anlaşarak kendi okulunda YGS-LYS hazırlık sınıfları oluşturuyor.
Dershane dönüşümünde sona yaklaşılırken okulların 'üniversite hazırlık' alternatifleri şöyle:
1 - Dışarıdan hocalarla YGS-LYS hazırlık sınıfları: Birçok kolej, isim yapmış dershane öğretmenlerini kadrolarına alarak önümüzdeki yıl için YGS-LYS hazırlık sınıfı oluşturuyor. Bu modelle bir yandan Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12'nci sınıf müfredatı uygulanacak bir yandan da üniversiteye hazırlık dersleri yapılacak. Bu yöntemde öğrenci okulunda kalacak, LYS-YGS öğretmenleri de okulda sadece bu alanda ders verecek.
2 - Temel liselerle anlaşmalı takviye kurslar: Sadece mevcut kolejler veya devlet liseleri alternatif arama çalışmaları yapmıyor. Temel lise olacak kurumlar da okulların kapısını çalarak, öğretmen kadrolarıyla üniversiteye hazırlıkta destek vermeyi teklif ediyor.
Bu yöntemde öğrencinin kaydı eğitim aldığı okulda kalacak. Temel lise öğretmenleri, belirlenen günlerde koleje giderek üniversite sınavlarına hazırlık desteği verecek. Birçok özel okul bu tür anlaşmalar yapmaya başladı bile.
3 - Kendi hocalarıyla hazırlık kursu: Öğretmenlerine güvenen bazı özel okullar ise sorunu kendi kadrolarıyla çözmeye çalışıyor. Bu okullarda hafta içi 3 gün müfredata yönelik ders, 2 gün de üniversiteye hazırlık amaçlı kurslar verilecek. Bazıları ise öğretmenlerine ek ders ücreti vererek, kursları hafta sonuna alacak.
4 - Devlet lisesinde hafta sonu kurs: Maddi imkanları sınırlı ama yüksek puanlı köklü okullardan bir kısmı ise hafta sonu takviye kursları açacak. Önümüzdeki yıl kurs saatlerinin genişletilmesi planlanıyor. Takviye kursların ücreti Bakanlık tarafından ödeniyor. Velilerin desteğiyle de kurslara katılan öğrencilere ücretsiz kitap dağıtılıyor.
5 - Merdivenaltı kurslar: Köklü devlet liselerinde okuyan öğrenciler hem kendi okullarından vazgeçmek istemiyor hem de üniversiteye hazırlanmaya çalışıyor. Ancak birçok önemli devlet lisesinde, MEB'in verdiği takviye kurs ders ücreti düşük olduğu için öğretmenler kursta ders vermeyi kabul etmiyor.
Öğrenciler de çareyi 'merdivenaltı kurs'larda arıyor. Çünkü temel liseye dönüşecek bazı kurumlar, devlet lisesi öğrencilerine dershane ücreti ödeyerek üniversite sınavlarına hazırlamayı teklif ediyor. Bulunduğu liseden ayrılmak istemeyen öğrenciler de bu yolu seçiyor.
6 - Son sınıflarda öğrenci göçü: Bazı okullarda ise alternatif bulamayan veliler, temel lise adıyla açılacak okullara ön kayıt yaptırmaya başladı bile. Birçok okul yetkilisi şimdi 11'inci sınıfta olan öğrencilerinin yaklaşık yarısının temel liselere ön kayıt yaptırdığını itiraf ediyor.
Böyle bir durumda eylül ayında hem özel hem de devlet liselerinden temel liselere büyük bir öğrenci göçü yaşanacağı öne sürülüyor.
Velilere izin uyarısı
Eğitimciler, dershaneler kapanınca çocuğunu üniversiteye nasıl hazırlayacağını düşünerek şimdiden tedbir almaya çalışan velileri, dikkatli olmaları için uyarıyor.
Çünkü 27 Mayıs'ta Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yaptığı açıklamaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan temel lise adıyla önümüzdeki yıl eğitime başlama izni alan sadece 249 kurum var. Bu durumda velilerin temel liselere ön kayıt yaptırırken maddi zarara uğramamak için, önce Bakanlık'tan gerekli izni almış olan okulların listesini kontrol etmeleri gerekiyor.
Temel lise olma onayı alan kurumların listesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinde yayınlanıyor.
Kaynak: Hürriyet
Post a Comment