DÖNÜŞEN DERSHANELERLE İLGİLİ 10 ÖNEMLİ SORUN

Bir kısmı temel liseye dönüşen dershanelerle ilgili 10 önemli sorun şöyle: 

1- TEMEL LİSEYE DÖNÜŞEN DERSHANELER 
 Türkiye’de toplam 3 bin 600 dershane var. Dershaneleri kapatma kararının ardından Milli Eğitim Bakanlığı, geçiş dönemi için isteyen dershanelere, temel lise adı verilen ve dört yıl sonra özel okul olabilecekleri bir yapı önerdi. 

Kapanmak zorunda kalacak dershaneler temel lise olmak için Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. Başvuran 2 bin 200 kurumdan sadece 799’u temel lise oldu. Şimdi AYM kararının ardından başvurusu onaylanan liselerin tekrar dershaneye dönüşüp dönüşemeyeceği, onaylanmayanların ise yeniden dershane faaliyetlerini sürdürüp sürdüremeyeceği tartışılıyor. 

2- ÇİFT RUHSATLI KURUMLAR 
Temel lise onayı alanların neredeyse tamamı çift ruhsatlı. Birçoğunun geçmiş yıllarda aldıkları ve 1 Eylül 2015’te bitmesi planlanan dershane ruhsatı ile yeni aldıkları temel lise ruhsatı bulunuyor. Aynı binada hem dershane hem de temel lise olarak devam edip, çift müdürü olanlar var. Çift ruhsat devam edecek mi, bilinmiyor. 

3- ÖĞRENCİ VE OKULLARA TEŞVİKLER 
 Geçen yıl 80 kurum temel liseye dönüştü. Bakanlık da temel liselere öğrenci başına aylık 3 bin TL, özel okullara da 3 bin 500 TL’ye kadar teşvik verdi. Bakanlık 167 bin 429 öğrenci başına özel okullara ve temel liselere toplam 576 milyon 774 bin 765 TL ödedi. Şimdi bu teşviklerin devam edip etmeyeceği de merak konusu. 

4- TEMEL LİSE ÖĞRENCİLERİ 
Liselerin son sınıflarından üniversiteye hazırlanmak için adeta göç edercesine temel liseye kayıt yaptıran öğrencilerin tekrar eski okullarına dönüp dönemeyeceği de önemli bir sorun. 

Köklü liselerin yöneticileri, daha önce temel liseye kaptırdıkları öğrencilerinin, kontejan olması ve puanlarının uyması halinde geri dönebileceği sinyalini veriyor. Ancak, bunun için nakil döneminin beklenmesi gerektiğini söylüyorlar. 

5- KAYIT ÜCRETLERİ 
 Liseye yeni başlayacak olan öğrenciler, birkaç ay önceden temel liselere kayıt yaptırarak ücret ödemeye başladı. Velilerin cebinden yıllık 7 ile 15 bin lira arasında değişen ücretler çıktı. Temel liseye kayıt yaptırıp şimdi yeniden devlet okuluna geçmek isteyen öğrencilerin, ödenen ücretleri geri alıp almayacağı belli değil. Bazı dershaneler ücretlerin geri ödeneceğini söylerken, bazıları yorum yapmıyor. 
6- DEVLETE BAŞVURAN DERSHANE ÖĞRETMENLERİ 
Milli Eğitim Bakanlığı dönüşüm kapsamında dershane öğretmenlerini devlet kadrosuna alacağını açıklamış, bunun için başvuruların 1 Temmuz-1 Ağustos arasında yapılacağını vurgulamıştı. 1 Ocak 2014 itibariyle toplam 6 yıllık sigorta primi ödeyen dershane öğretmenlerinin bir kısmı bunun için başvurdu. Bu öğretmenlerin ne olacağı merak konusu. 

7- LİSELERDE AÇILAN KURSLAR 
Dönüşüm sürecinde birçok devlet okulu ve özel lise, öğrencilerini üniversite sınavına hazırlamak için farklı yöntem izledi. Bir kısmı daha önce dershanede çalışan bir grup öğretmenle dışardan destek alma yolunu seçerken, bir kısmı da kadrolu öğretmen aldı. Bazı okullar bu yeni yapılanma için veliden ek ücret istedi. Şimdi velilerden alınan bu paraların nasıl ödeneceği merak ediliyor. Ayrıca alınan öğretmenlerin bu durumda ne olacağı da belirsiz.

8- DERSHANEYE DÖNÜŞMEK İSTEYENLER 
 Bu süreçte hiçbir adım atmayan dershaneler, en şanslı olanlar gibi görünüyor. Çünkü bunlar dönüşüm için başvurmadı. Okulları için masraf ya da tadilat yapmadı, sadece öğretmenlerini gönderirken tazminatlarını ödedi. Şimdi dershane olarak faaliyetlerini sürdürüp sürdürmeyecekleri gerekçeli karar sonrasında belli olacak. 

 9- BAKANLIĞIN TAKVİYE KURSLARI 
Milli Eğitim Bakanlığı, kapanan dershanelerin boşluğunu, devlet okullarında açtığı takviye kurslarıyla doldurmayı planlıyordu. Dersverecek öğretmenlerin saat ücretlerini de 10 liradan 20 TL’ye çıkardı. Şimdi bu kursların devam edip etmeyeceği belli değil. 

10- HUKUKİ BOŞLUK Bütün sorunların aşılması için top Milli Eğitim Bakanlığı’nda. Bakanlığın, gerekçeli kararın ardından dershaneleri yasal zemine oturtacak yeni bir düzenleme yapması şart. Ancak yasal düzenleme için TBMM onayı da gerekiyor.  

Temel lise ile dershane arasında kaldılar 
Bu yıl çok sayıda lise öğrencisi, üniversite sınavına hazırlık için dershaneden dönüşen temel liselere kayıt yaptırmıştı. Bu öğrencilerin yeni durumda kayıt oldukları okullara mı devam edeceği yoksa yeniden dershaneye mi gideceği soru işareti.  

DERSHANECİ İSYANI: Kalbime 6 stent takıldı 
ANAYASA Mahkemesi’nin verdiği karar sadece veli ve öğrencileri değil, kurumlarını kapatan dershanecileri de etkiledi. Okullaşırken masrafa giren dershaneciler şimdi ne yapacaklarını bilemiyor. 

Final Dershanesi Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz dershanelerin kapatılma sürecinde hem sağlığından olduğunu hem de maddi yönden zarar gördüğünü söylüyor: “Ben dershanelerimi kapatmış olan bir dershaneciyim. Devlete güvenerek bir yıl önceden kurumlarımı kapattım. 

5 tane kurum kapattım. Kapatırken, çalışma arkadaşlarımdan ayrılırken çok ama çok üzüldüm. Kapatma maliyeti de çok yüksekti benim için. Kaç tane dairemi sattım. O üzüntülerimin sonucunda sağlığımdan oldum. Kalp damarlarım tıkandı, 6 tane stent takıldı. Beni bu kadar üzmeye kimsenin hakkı yoktu. 

Bugün kapatmıyorlarmış. Ne olacak? Geri dönüş mü var artık? Ben tazminat talep ediyorum. 25 yıllık emeğim çöpe atıldı. Yok sayıldı. Dava açacağım. Burada olmadı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar giderim. Geç gelen adalet, adalet değildir benim gözümde.” Dershanecilerden AYM kararıyla ilgili diğer görüşler de şöyle:  

Hem okula hem dershaneye devam 
Lokman Durak (Uğur Eğitim Kurumları Genel Müdürü) Milli Eğitim Bakanlığı muhtemelen dershanelerle ilgili yeniden düzenleme yapacak. Ancak bu kararın zamanlamasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bu karar ya 4 ay önce ya da 4 ay sonra açıklanmalıydı. 

Uğur Okulları, okula dönüşüm kararını dershanelerin kapatılması kararından daha önce aldı ve ilk okulunu 2 yıl önce açtı. Bununla beraber kurumumuz gerekçeli kararın açıklanmasından sonra uygun koşulların oluşması halinde 47 yıldır başarıyla yaptığı dershaneciliği de yapmaya devam edecektir. Her koşulda velilerimizi mağdur etmeyeceğiz.  

Bakanlık yol haritası çizmeli 
 İbrahim Taşel (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği Başkanı) Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Bakanlık, kapanan ve dönüşen dershanelerle ilgili yol haritası çıkaracak. 

Öğrencilerin, öğretmenlerin, eğitim sisteminin zarar görmeyeceği bir yol izlenmeli. Temel liseye kayıt yaptıran öğrenciler kaydını iptal ettirmek isterse ücretleri iade edilir. Bakanlıkla işbirliği yaparak tarafların zarar görmeyeceği bir yol haritası çizmede katkıya hazırız. ...hürriyet

Blogger tarafından desteklenmektedir.