TÜM ÖĞRETMENLERE ALAN SINAVI MI GELİYOR

Öğretmen adayları atanabilmek için 2013 yılından itibaren Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) dışında aralarında Türkçe ve sınıf öğretmenlikleri branşlarının da yer aldığı 16 dalda Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) adını taşıyan bir başka sınava daha girmek zorunda. 

Yeni hükümetin kurulmasının ardından bu alan bilgisi sınavı bundan sonra sadece 16 daldaki öğretmenleri değil, tüm öğretmenleri ilgilendirecek bir uygulamaya dönüşecek. 

Öğretmenlerin tümünün alan sınavına girmesi istenecek. 100’ün üzerindeki tüm branş öğretmenlerini sınava sokmayı hedefleyen bu düzenleme ile ilgili MEB bir çalışma yapıyor. Öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının şimdiden tepkisini çeken “sınav” düzenlemesiyle ilgili ayrıntılar önümüzdeki günlerde netleşmiş olacak. 

Ancak öğretmenler sürekli sınav stresi yaşatılmalarına isyan ediyor. Üniversite sınavlarının ardından girdikleri fakültelerde mezun olabilmek için yüzlerce sınav geçirdiklerini anlatan öğretmenler, “Ardından KPSS önümüze kondu. Bu da yetmedi, belli branşlar için alan bilgisi sınavı geldi. 

Tüm bunların yanında geçen yıl yeni bir yönetmelik hazırlandı. Aday öğretmen önce 50 maddelik performans değerlendirilmesine sokuldu, üst üste iki yıl geçemeyen meslekten atılacak. Kriterlerden başarılı olanın önüne bu kez de Asil Öğretmenliğe Geçiş Sınavı çıkarıldı. Şimdi ise tüm öğretmenler yeniden sınava girecek. Bu sınavlara da, subjektif değerlendirmeye dayanan performans kriterlerine de karşıyız” diyor. 

Ancak öğretmenleri ilgilendiren değişiklikler sadece bununla sınırlı da kalmayacak. Öğretmen Akademisi’nin kurulmasıyla birlikte öğretmenler burada “bilgi ve becerilerinin” güncelleneceği bir eğitimden geçecek. Akademi’de aldıkları eğitimin göreve başlamalarında ne kadar etkili olacağı ise henüz belli değil. 

Önümüzdeki şubat ayında yapılacak atamalarda ise öğretmenleri ilgilendiren yeni bir düzenleme var. Bu öğretmenler 1 Mart’ta maaşlarını alarak öğretmenliğe başlayacak. Ama atandıkları illere gönderilmeyecekler. 

Ya kendi tercih ettikleri bir ilde, ya da üniversiteden mezun oldukları ilde ikinci sömestr boyunca oryantasyon eğitimine alınacaklar. Her birine meslekte 10 yılını dolduran tecrübeli bir öğretmen mentor olarak atanacak. Bu öğretmenin derslerine izleyici olarak girecekler. Bu sürecin yeni atamaları yapılan öğretmenlerin görevde kalıp kalmamalarına ne kadar etkili olacağı da henüz belli değil. 

Öğretmenlerin en çok merak ettiği konu ise YÖK’ün pedagojik formasyon ile ilgili tavrının ne olacağı. Eğitim fakültesi mezunları, fen ve edebiyat fakülteleri başta olmak üzere birçok fakültenin mezununa öğretmenlik yolunu açan “pedagojik formasyon” ile ilgili sınırlama getirilmesini istiyor. 

Geçtiğimiz günlerde YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın pedagojik formasyonla ilgili bir çalışma yaptıklarını söyleyerek, “ Pedagojik formasyona prensip olarak karşı değiliz” sözleri tekrar pedagojik formasyon konusunu tartışmaya açtı. 

Milli Eğitim Temel Kanunu’nda dediği gibi “Öğretmenlik bir ihtisas mesleği” ise 7 haftalık kurslar, uzaktan formasyon eğitimiyle öğretmenlik yapma hakkını 35 saatlik derse eşitleyen bu uygulamaların da tartışılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde öğretmenleri ilgilendiren bu konuları tartışmaya devam edeceğimiz anlaşılıyor.haberturk
Blogger tarafından desteklenmektedir.