Aynı puana sahip binlerce öğrenci yığılacak

Kafalar karışık… Bakanın açıklamaları kimseyi tatmin etmedi! Yetersiz kaldı… Netleşmeyen birçok konu başlığı var

 Netleşmeyen konuları ‘yalın, sade ve basit’ bir şekilde soruyorum: Tercih listesine 5 okul türü mü, yoksa aynı türden 5 okul mu yazılacak? ‘Nitelikli Okullar Sınavı’na katılan öğrenciler, 5+5 tercih mi yapacak? 

Hangisini önce, hangisini sonra yapacak? ‘Nitelikli’ olan önce, ‘Niteliksiz’ olan sonra mı yapılacak? ‘En yakın okul, en iyi okul’ derken… MEB’in kullandığı ‘yakınlık’ ölçü birimi ne? Metre mi, kilometre mi, yoksa arşın mı? 

‘Nitelikli Okullar Sınavı’na katılmayan öğrenciye ‘niteliksiz’ yaftası yapıştırılmayacak mı? O yaştaki çocuk, bu yaftanın dayanılmaz hafifliğini nasıl kaldıracak? '

ADRESE DAYALI KAYIT SİSTEMİYLE EMLAK FİYATLARI ARTAR'  
Nitelikli (!) 600 okula, nitelikli (!) yüzde 10’luk öğrenci grubunu nasıl seçilecek? 60 soru, bu derde derman olacak mı? Hiç sanmam! Yığılmalar olur, aynı puana sahip onbinlerce öğrenci olur… TEOG’u bile mumla ararız… 17 bin birinciye, 17 bin daha ekleriz... Etüt merkezleri, merkezdeki yerini sağlamlaştırır… 


Özel dersler, özelliğini korur! ‘Adrese dayalı sistemde trafik rahatlar’ dediniz… Özel okullar buna dahil mi? ‘Değil’, değil mi? Aslında ayrımcılık yapıyorsunuz? Eğitimi, ‘nitelikli’ ve ‘özel’ diye ayrıştırıyorsunuz! ‘Sınavı kaldırdık’ diyorsunuz, ama ortada bir sürü sınav türü dolaşıyor! 

Nitelikli okullar için bir sınav… Yabancı okullar için bir sınav… Türk özel okulları için bir sınav… Eee, bu nasıl bir yalınlık, bu nasıl bir sadelik? Her sınav için ayrı bir para, her sınav için ayrı bir çaba! Anadolu’daki çocuk bu sınavlara nasıl gelecek, nerede kalacak? Örneğini verdiğiniz Tatvan ve Erciş’teki çocuk bu sınavlara nasıl katılacak? 

Geçen yılın TEOG puanları, emlakçıların çekmecesinde yerini alır… Önce puan, sonra metrekare… Evler, metrekare biriminden değil, puan biriminden satılır! Kiralar yükselir… Daire fiyatları ‘puanı 2 bin TL’den başlar… 450 puanlık evin fiyatı 900 bin TL! 

Her mahallede her okul türü ne yazık ki yok! Çocuklar arasında mahalle kavgaları çıkacak… Bizim çocukluğumuzdaki ‘sen bizim mahalleden geçersin!’ sözü gerçek olacak… Bu sistem, özel okullara ilgiyi artırır… Nitelikli okullara giremeyen, nitelikli eğitimin derdine düşecek… Mahallede meslek lisesi varsa… Mahallede imam hatip varsa… Para konuşacak! Doğru özel okullara… 

Farklı seviyelerdeki öğrenciler aynı sınıflarda toplanacak… Buna, ‘kaynaştırma süreci’ deniyor… Ben, buna ‘kaynama süreci’ diyorum… Bilgi düzeyi yüksek öğrenciler, arada kaynayıp gidecek…Sadık Gültekin/NTV

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.