Nitelikli okullar için sınava girilecek

"Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme" sistemiyle öğrenciler adreslerine en yakın 5 okuldan birisini seçecek. 

Belirlenecek nitelikli okulları hedefleyen 8. sınıf öğrencileri ise isteğe bağlı olarak "merkezi sınava" girecek. 90 dakika sürecek merkezi sınavda 60 soru yer alacak.

İki bölümden oluşacak sınav tek oturumda yapılacak. Yeni sistemin detaylarını Anadolu Ajansı'na konuk olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz anlatıyor. Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Mevcut sistem TEOG en iyi sistemdi. Neden değişti? Bu bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Bu sınavın okul dışı kaynaklara öğrencileri yönlendirdiği şekilde algı vardı. Demek ki sistem okul dışı kaynaklara yönelmeyi artırmış olabilir. 


Ortaokullarda TEOG'a katılmak için ilave bir devamsızlık olduğu ortaya çıktı. Bazden bir puanla evinin yanındaki okula gidemiyor. Bizler gelen şiklayetleri dikkate almak zorundayız. Herkes bu eksiklerde mutabık. Evi yakın olana imtiyaz tanınır diye bir şey yoktu. 

Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için stresi kaldıracak basit, kolay ve anlaşılır bir sistem getirelim dedik. Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini getirdik. Bu sistemde öğrenci adresine en yakın okula yerleştirilecek. 

Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Başvuruda her öğrenci 5 lise seçebilecek. Yeni sistemle çocukların ortaokula kaydettirildiği anda hangi liseye gideceği bilinecek. 

Ortaokul ile lise arasındaki bağı kurmuş oluyoruz. Yüzde 90'ın üzerindeki öğrenci için geçerli. Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmek. Bunun için ne yapmak lazım; bütün liselerimizi fen lisesi ayarına çıkarmamız lazım. 

Tüm liseleri fen lisesi, sosyal bilimler ve prohe okullar ayarına çıkarmak hedefimiz. Okullarımızın kalitesini artırdığımızda sınavsız geçişi sağlayacağız. Ülke genelinde belirlediğimiz sınırlı sayıda okulumuza sadece isteyen 8. sınıf öğrencilerinin gireceği bir sınav hazırladık. 

Sınav yapacak nitelikli okulları mayıs ayında açıklayacağız. Sınava girmek isteğe bağlı. Bir liseye yerleşmek için bu sınava girmek zorunlu değil. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Sadece nitelikli okulları hedefleyenler sınava girebilecek. 

yeni sınav nezaman ?
Merkezi bir sınav olacak. Sınav haziranın ilk hafta sonu yapılacak. Sınav süresi 90 dakika olacak, 60 soru yer alacak. Sınavda, 6, 7 ve 8. sınıf müfredatından, Kazanımlarından hazırlanacak sorular sorulacak.MEB örnek sorularda yayınlayacak.8 

Merkezi sınav, sayısal ve sözel olmak üzere iki böülmden oluşacak ve tek oturumda yapılacak. Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz.Bu sınava girenler için de 5 tercih veriyoruz. Okulların kontenjanı dolduğunda okul başarı puanı esas alınacak. Adrese dayalı kayıt sistemi için sunulacak 5 okul içinde meslek lisesi, anadolu lisesi ve imam hatip lisesi bulunacak. Öğrenci istemediği bir okula yerleştirilmeyecek." Çocuklarımızı sınava değil hayata hazırlamak istiyoruz. Evlatlarımız 21. yy gerekleri neler ise onu kazansın. Eğitimde Türkiye çok iyi bir yere gidiyor."NTV

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.