Gelecekte en çok ihtiyaç duyulacak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı var
Geleceğin mesleklerine dair araştırma ve öngörüler yakın gelecekte bilişim sektöründeki en parlak mesleklerin başında siber güvenlik uzmanlığı olduğunu ortaya koyuyor.
İş hayatında geçerli bir mesleği olmasını isteyen gençlerin bugünden kendilerine yatırım yapmaları ve siber güvenlik konusunda uzmanlaşmaları öneriliyor.
Bilişim çağını yaşadığımız günümüzde, hayatlarımızı şekillendirecek bir sonraki çağın öncü teknolojilerini daha sık duymaya başladık. Başka bir ifade ile “gelecek, geldi” ve yeni bir çağa adım atıyoruz.
Tahminlere göre önümüzdeki 2 yıl içinde, elektrik - su sayacı gibi ölçüm cihazlarından, duman dedektörü gibi sensörlere varıncaya dek çok çeşitli görevleri üstlenen 47 milyar cihazın internete bağlı hale geleceği Nesnelerin İnterneti devrimi başlamış durumda.
Öte yandan aklınıza gelebilecek hemen her otomobil firması 2020 yılında en az bir sürücüsüz modelini pazara sunacağını ilan etmiş durumda. Yapay zeka, robotlar, artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler de büyük ilerlemelerin yaşandığı diğer alanlar arasında yer alıyor.
Robot teknolojileri ve yapay zeka alanında yaşanan ilerlemenin sonucu olarak, 2030 yılına dek dünya genelinde 800 milyon işin otomasyon ile yapılacağı ve insanların işsiz kalacağı tahmin ediliyor.
Kapısından girdiğimiz ve dönüşü olmayan değişimlerin yaşanacağı bu yeni çağda gençlerin alacağı en kritik kararların başında meslek seçimi yer alıyor.
“Geleceğin en geçerli meslekleri hangileri olacak?” sorusunun cevabı, lise ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere meslek seçimi yapacak tüm gençleri ve ailelerini yakından ilgilendiriyor.
Türkiye’nin önde gelen 25 bankasının yanı sıra kamu ve özel sektörden 430’dan fazla kuruma BT güvenlik hizmetleri sunmakta olan Platin Bilişim’in Satış Direktörü Pınar Bamyacı, meslek seçimi yapacak gençlere bilişim teknolojileri alanında geleceğin en geçerli meslekleri arasında yer alacak olan siber güvenlik uzmanlığı, bilgi güvenliği mühendisliği, siber güvenlik analistliği ve güvenlik yönetimi uzmanlığı mesleklerini seçmelerini tavsiye ediyor.
Bilişim teknolojileri alanında yaşanan gelişmelerin önemine değinen Bamyacı, “Teknoloji hayatımıza hangi yenilikleri getirirse getirsin, güvenlik daima en yüksek önceliğe sahip olacak bir konu. Bugün şirketler ve bireyler internete bağlı. Yakın zamanda hemen her nesne internete bağlı hale gelecek.
Otomobiller, otobüsler, yük taşıma araçları, gemiler ise hem sürücüsüz olacak, yapay zeka ile otonom çalışabilecek hem internete bağlı hale gelecekler. Hayatımızın birçok alanında paradigma değişimlerine tanık olacağız. 20 yıl sonraki dünya bugünkünden çok farklı olacak. Siber güvenlik ise bugün olduğundan çok daha kritik hale gelecek.
Bu sebeple gençlerin meslek seçimi hem kendi gelecekleri hem ülkemizin geleceği için büyük önem taşıyor. Gençlerin bugünün değil, geleceğin geçerli mesleğinin ne olacağını öngörerek, gelecekteki yaşamları için doğru tercih yapmaları gerekiyor.
Gençlere bugünden kendilerine yatırım yapmalarını ve siber güvenlik uzmanlığı, bilgi güvenliği mühendisliği, siber güvenlik analistliği ve güvenlik yönetimi uzmanlığı gibi siber güvenlik ile ilgili meslekleri tercih etmelerini öneriyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Bamyacı “Siber saldırıların sonuçları çok yıkıcı olabiliyor. Günümüzde yapay zeka ve makine öğrenmesi teknolojileri de siber güvenlik alanında kullanılmaya başlandı.
Gelecekte siber saldırıyı yapanlar da siber güvenlik uzmanları da yapay zeka teknolojisinden yararlanacaklar. Siber güvenlik uzmanlarının asker olarak yer aldığı siber savaşlar dönemine girmiş bulunuyoruz.
Şirketlerin, kamu kurumlarının, ülkelerin siber güvenlik uzmanına olan ihtiyacı hâlen karşılanabilmiş değil. Şu an Türkiye’nin acilen 21 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacı bulunuyor. Önümüzdeki 5 yılda ise bu ihtiyaç 30 bini aşacak.” dedi.
Dolgun maaşlı ve saygın bir meslek
Siber güvenlik uzmanları şirketlerin ve ülkelerin en değerli insan gücü arasında yer alıyor. Yıllık net kazançları 50 bin TL ile 120 bin TL arasında değişen siber güvenlik uzmanı olmak için bilgisayar mühendisi olmak ya da üniversitelerin verdiği sertifikalı eğitimleri almak gerekiyor.
Bu alanda yüksek lisans yapmış olmak da önemli bir avantaj sağlıyor. Siber güvenlik uzmanları bugünün ve geleceğin dünyasında geçerli bir altın bileziğe sahip olmuş oluyorlar.
İyi niyetli beyaz hackerlara da ihtiyaç var
Bilgisayar korsanlarının kullandıkları yöntemleri bilen, korsanların saldırı için kullandığı araçları ve yazılımları tanıyan, karanlık taraftaki adamlar ile aynı bilgi ve beceriye sahip, iyi niyetli siber güvenlik uzmanlarına “beyaz hacker” deniyor.
Beyaz hacker’lık sertifika eğitimini alan uzmanlara Sertifikalı Beyaz Hacker deniyor ve CEH (Certified Ethical Hacker) sertifikası veriliyor.
ABD’de ordu, hava kuvvetleri, FBI, CIA, Savunma Bakanlığı, İngiltere Savunma Bakanlığı gibi birçok kamu kurumu CEH sertifikalı güvenlik uzmanları istihdam ediyorlar.
Türkiye’de de TBMM CEH sertifikalı uzman istihdam edeceğini duyurmuştu.
Bu sertifikayı almak için ECO-350 veya 312-50 kodu ile bilinen CEH sınavını geçmek gerekiyor.
Sınav dili İngilizce olan CEH sınavında, birbirinden zorlu 150 bilgi güvenliği sorusunu cevaplandırmaya çalışan adayların en az yüzde 70 başarı sağlaması şartı aranıyor. Başarılı olan adaylar Certified Ethical Hacker unvanını almaya hak kazanıyor.
Hedeftekiler: Bankalar, Kamu ve İş dünyası
EMEA bölgesinde yaşanan siber saldırıların yüzde 24’ünün hedefinde bankalar yer alıyor.
Asya Pasifik ülkelerinde bu oran yüzde 39 düzeyinde iken küresel ortalamada yüzde 20 ile en yüksek risk altında bulunan sektör finans sektörü. Türkiye’nin de içinde yer aldığı EMEA bölgesinde gerçekleşen siber saldırıların ikinci öncelikli hedefi ise kamu kurumları durumunda.
Kamu kurumlarına yapılan saldırıların oranı Amerika kıtasında yüzde 6 ve Asya Pasifik ülkelerinde yüzde 7 oranında iken, EMEA bölgesinde saldırıların yüzde 18’i kamu sektörüne yönelik gerçekleşiyor.
EMEA bölgesindeki siber saldırıların hedefindeki üçüncü sektör ise yüzde 12 oranında iş dünyası oluyor. İş dünyasına yönelik saldırıların küresel ortalaması ise yüzde 16 düzeyinde bulunuyor.
Post a Comment