Uludağ Üniversitesi öğrencileri Barbaros isimli araçlarıyla hidrojen kategorisinde Avrupa’da birinci oldu
Geleceğin enerjileri, Shell Eco-marathon Türkiye’de
Türkiye İhracatçılar Meclisi, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ve Shell Türkiye iş birliğiyle dördüncü kez düzenlenen ‘Shell Eco-marathon Türkiye’ yarışması, İstanbul’da başladı.
19’u üniversite, 4’ü lise olmak üzere toplam 23 takımdan 350 öğrenci, yarışmada kendi tasarladığı ve alternatif enerji kaynaklarıyla çalışan araçlar ile mücadele ediyor.
Türk takımlarının yanı sıra yarışma Bulgaristan, Yunanistan, İspanya, İsveç ve Tunus’dan öğrencilere de ev sahipliği yapıyor.
Mühendislik, tasarım, inovasyon alanlarında gençlerin ufkunu açmak ve alternatif enerji kaynakları alanında bilgilerinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla düzenlenen Shell Eco- marathon Türkiye, bu yıl dördüncü kez yapılıyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği ve Shell Türkiye iş birliğiyle düzenlenen Shell Eco-marathon Türkiye, 19’u üniversite, 4’ü lise olmak üzere toplam 23 takımdan 350 öğrencinin katılımıyla 21-23 Eylül’de İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Baran Çelik ve Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, TİM’in Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşen yarışmada öğrencileri ziyaret ederek başarılar diledi.
İsmail Gülle: “Shell Eco-maraton Türkiye’ye destek vermekten mutluluk duyuyoruz”
Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkanı İsmail Gülle gençleri yenilikçi fikirler üretmeyi teşvik eden Shell Eco-marathon Türkiye’ye destek vermekten mutluluk duyduklarını belirterek; “Biz, genç, dinamik ve teknolojik üretkenliği yüksek bir nüfusa sahibiz. Bu genç nüfus, ekonomimizin güçlenmesindeki en kritik role sahip. Ülkemizin 2023 hedeflerine, gençlerimizin teknolojik üretkenliği ve başarıları ile ulaşacağız.
İhracat yapan 71 bin şirketin temsilcisi olarak, bu maratonda ‘iş birliği yapan kuruluş’ olarak yer almak, bizler için gurur ve heyecan kaynağı. İnovasyon açısından çok önemli olan bu etkinliğimizi her yıl daha da büyütmeyi, çok daha fazla gencimizin bu önemli etkinlikte yer almasını arzuluyoruz ” dedi.
Baran Çelik: “Yarışma sektörün hedefleri ile birebir örtüşüyor”
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik yarışmaya katılan gençlere otomotiv endüstrisindeki yenilikleri aktararak destek olduklarını belirtti.
Shell Eco-marathon’u çok önemsediklerini ve Türk otomotiv endüstrisinin gelişimine önemli katkı sunacağına inandığını belirten Çelik; “Sektörde 2030 yılında maliyetlerin yarısının yazılım ve elektronikten oluşacağı öngörülüyor.
Yeni ekosistemde öncü rol üstlenmeliyiz. Shell Eco marathon’u da bu nedenle çok önemsiyor, Türk otomotiv endüstrisinin gelişimine önemli katkı sunacağına inanıyoruz. Gençleri enerji verimliliğine ve alternatif enerji kaynaklarına yönelik çalışmaya teşvik eden yapısıyla hedeflerimizle örtüşüyor” diye konuştu.
Ahmet Erdem: “Gençleri geleceğin enerji teknolojilerini tasarlamaya teşvik ediyoruz”
Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de faaliyete başladıkları 1923 yılından beri enerji alanında sektöre yeniliklerle, yüksek standartlarla liderlik etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak için çalıştıklarını vurguladı.
Erdem, “Türkiye'de 1000’i aşkın istasyonumuzda her gün 1 milyondan fazla ziyaretçimize hizmet veriyoruz. Ülke geneline yayılmış istasyonlarımızla 15 binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz.
Türkiye her zaman stratejik açıdan önem verdiğimiz bir ülke. 95 yıldır olduğu gibi bugün de daha fazla üretim, ihracat ve istihdam için çalışarak ülkemizin ekonomik ve toplumsal gelişmesine destek vermeye devam ediyoruz.
Sektörün dinamiklerini değiştiren yenilikleri tüketicilerle buluştururken, gençleri de geleceğin enerji teknolojilerini tasarlamaya ve üretmeye teşvik ediyoruz.” dedi.
Uludağ Üniversitesi Avrupa’da birincilik kazandı
Her yıl yaklaşık 30 ülkeden yüzlerce takımın yarıştığı Shell Eco-marathon Avrupa’ya Türkiye 13 yıldır katılıyor.
Temmuz 2018’de Londra’da yapılan Shell Eco-marathon Avrupa yarışında Türk öğrencilerin geliştirdikleri tasarımlar gerek verimlilik gerekse teknik açıdan “en iyiler” arasında yer aldı.
Uludağ Üniversitesi adına yarışmaya katılan UMAKİT öğrencilerinin tasarlayıp ürettiği “Barbaros” isimli araç, “şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç” kategorisinde Avrupa birinciliği elde etti.
UMAKİT Takımı Kaptanı Alperen Kaya, Shell Eco- marathon yarışmasının, öğrencilere tasarım ve inovasyon alanında gelişim sağlamaları açısından önemli katkı sağladığını belirtti:
"Dünyanın sayılı üniversitelerinin katıldığı Shell Eco-marathon yarışmasında, ülkemize ve üniversitemize şampiyonluk yaşattığımız için çok mutluyuz. Her bir ekip üyesi arkadaşımın özverili çalışmalarının ve fedakârlığının karşılığını yarışta birinci gelerek aldık. Üniversitemiz, Shell, TİM, OİB ve sponsorlarımız en büyük destekçilerimiz oldu.”
Shell Eco-marathon Türkiye kapsamındaki diğer etkinlikler:
Shell Eco-marathon Türkiye kapsamında yarın (23 Eylül Pazar) yarışmanın yanı sıra gençleri ve çocukları yenilikçi düşünmeye ve farklı enerji kaynakları üretmeye teşvik eden aktiviteler ve atölyeler yer alacak.
Ziyaretçiler, Linde, Redbull, Shell Helix, deli2go, Mutlu Akü Slot Car, Game On, Motorsport.com, Userspot, Borusan, Else Enerji, Maker Çocuk’un destekleriyle gerçekleştirilecek ücretsiz kodlama eğitimi, robotik kodlama, 3D printer uygulama ve sanal gerçeklik oyunlarını deneyimleme şansı yakalayacak.
Ayrıca Doğan Kabak, Saffet Üçüncü ve Cem Arslan, Shell Eco-Marathon Türkiye’ye katılarak, öğrencileri destekleyecek. Sonuçların açıklanacağı ödül töreninin ardından 23 Eylül Pazar günü saat 17:00’da gençlerin yakından takip ettiği bir isim olan Jabbar’ın konseri ücretsiz olarak izlenebilecek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Yenibosna’daki Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşecek Shell Eco-marathon Türkiye heyecanına ortak olmak isteyen herkes etkinliğe ücretsiz katılabiliyor.
Post a Comment