Gökyüzüne gönül veren liseli gençler 10 km yükselebilen roket imal etti

Son yıllarda yerli ve milli teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, üniversite öğrencilerinden sonra liseli gençlerin de uzay ve havacılık sektörüne ilgi duymasını sağladı. 

Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi öğrencileri Akif Korkmaz ve Çisel Çavuş, gökyüzü ve uzay teknolojilerine duydukları ilgiyle hayallerini gerçeğe dönüştürmeyi başardı.

 Liseli gençler, bir yıllık yoğun bir çalışmanın ardından imal ettikleri roketi Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu’na tanıttı. 

“Hayalinizdeki Başakşehir” söyleşileri kapsamında liseli gençlerle her hafta bir araya gelen Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, Bahçeşehir Atatürk Anadolu Lisesi’nde “roket” sürpriziyle karşılaştı. 

Okul Müdürü Ayşe Solkun, öğretmen ve öğrenciler tarafından karşılanan Başkan Kartoğlu, konferans salonunda öğrencilerle buluşmadan önce Uzay ve Havacılık Kulübü Atölyesi’ne konuk oldu. 
Roketlerine ‘Ebabil’ adını verdiler 
Uzay ve Havacılık Kulübü “Uçan Türk” üyesi lise son sınıf öğrencileri Akif Korkmaz ve Çisel Çavuş, “Ebabil” adını verdikleri 2,02 metre boyundaki roketlerini Başkan Kartoğlu’na tanıttı. 

Bir yıl önce hayallerini gerçekleştirmek için Müdür Yardımcısı ve proje sorumlusu Cengiz Tayfur’un önderliğinde çalışmalara başladıklarını belirten Akif Korkmaz, “Roket yapmak benim hayalimdi. 

Arkadaşlarımla çalıştık ve İstanbul Üniversitesi’nin desteğiyle roketimizi yaptık. 10 bin metre yükselebiliyor, beyne verdiğimiz talimat ve paraşüt sistemiyle istediğimiz noktaya indirebiliyoruz. Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık festivali Teknofest’te üniversitelerin yer aldığı roket yarışlarına katıldık” diye konuştu. 

 7,2 kg ağrılığı ile sınıfının en hafifi 
Ebabil roketinin tasarım ve yapım aşamaları hakkında bir sunum yapan Çisel Çavuş da, roketin malzeme taşımacılığı, hava kirliliğini ölçebilme, veri aktarımı, istenilen koordinata iniş yapabilme gibi özelliklere sahip olduğunu söyledi. 

Ebabil’i kanatlarını tasarlarken özellikle yarasalardan ilham aldıklarının altını çizen Çavuş, “Roketimizde 4’ü gövdede olmak üzere 8 adet kanat bulunuyor. Yarasalardaki gibi gövde kanatlarının uç kısımlarını bükerek roketimize daha da ivme kazandırdık. 

Alüminyum gövdemizin içindeki yakıt tankını da uzay teknolojisiyle üretilen yüksek ısıya dayanıklı malzemelerle kaplayacağız. Aynı zamanda roketimiz 7,2 kilogram ağırlığı ile sınıfının en hafif roketi” dedi.  

Başkan Kartoğlu’ndan destek sözü 
Gökyüzü ve uzay teknolojilerine gönül veren öğrencileri tebrik eden Başkan Kartoğlu, roket çalışmalarında gençlere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Türkiye’de bir ilk olan Başakşehir Living Lab’de senede iki kez girişimci ve yatırımcıları bir araya getirdiklerini hatırlatan Başkan Kartoğlu, “Girişimcilik yarışmalarına katılmanızı özellikle tavsiye ediyorum. Bugüne kadar 16 proje ticarete dönüştü. Sizler de Living Lab’in bu imkanlarından faydalanın” şeklinde konuştu. 

“Tercih edilen insanlar olun” 
Başkan Kartoğlu, daha sonra Başakşehir Belediyesi tarafından yaptırılan konferans salonunda öğrencilerle buluştu. 

Kartoğlu, kendisini yoğun sevgi gösterileriyle karşılayan öğrencilere hem eğitim hem de iş hayatı hakkında önemli öğütler verdi. “Hayatta her zaman +1’niz olmalı” diyen Başkan Kartoğlu, “Üniversite diploması artık tek başına yeterli değil. Becerileriniz, sahip olduğunuz değerler sizi öne çıkartacaktır. 

Kiminiz eğitimi, kiminiz ticari zekası, kiminiz yabancı dili, kiminiz sanatsal yeteneği ile +1’e sahip olun ve tercih edilen insanlar olun. Sizinle çalışmak için rica etsinler. Bu müthiş gururu inşallah hepiniz yaşarsınız.”  

Öğrencilerden Kartoğlu’na “Uçan Türk” tişörtü 
Başkan Kartoğlu, Bahçeşehir’de biri Bahçeşehir Pazar’da 600 metrekare büyüklüğünde olmak üzere iki kütüphane yapım çalışmalarının son aşamaya geldiğini de söyledi. Öğrencilerin Başkan Kartoğlu’na “Uçan Türk” tişörtü hediye ettiği program, fotoğraf çekimiyle son buldu.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.