Art Maker Lab Öğrenme Merkezi’nin lansmanı gerçekleşti
İstanbul Modern’in İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenen Art Maker Lab Öğrenme Merkezi’nin lansmanı kamu ve yerel yönetimlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
Müzenin Beyoğlu’ndaki geçici mekânında oluşturulan öğrenme merkezi çocuk ve gençlere sanatı yeni teknolojilerle üretme fırsatı sunuyor
İstanbul Modern’de özel donanımlara sahip bir mekânda çocuk ve gençlerle buluşan Art Maker Lab, sanat alanının teknolojiyle bağına dikkat çekiyor.
İstanbul Modern tarafından 7-15 yaş arası çocuk ve gençler için geliştirilen, tasarlanan ve uygulanan Art Maker Lab, özel teknolojik donanımlarla sanat yapıtına, üretimine, yaratıcılığa ve keşfetmeye odaklanıyor.
Teknoloji kullanım alışkanlığının yaratıcı sanatsal deneyimlere yönlendirilmesine ve üretkenliğin geliştirilmesini hedefleyen Art Maker Lab’deki eğitim programlarında çocuklar; sanatçılar, yazılımcılar, tasarımcılar, mühendisler gibi çeşitli meslek gruplarından alanında uzmanlarla da buluşacak.
Lansmanda bir konuşma yapan İstanbul Modern Genel Direktörü Levent Çalıkoğlu, projenin çocuk ve gençlerin yaratıcılık, yenilikçilik alanlarındaki kabiliyetlerinin arttırılması konusunda, özgün ve ülkemiz için öncü, disiplinlerarası bir sanat eğitimi modeli sunduğunu vurguladı.
Çalıkoğlu, “Art Maker Lab, İngiltere’deki The British Müzesi ile TATE Britain Müzesi Danimarka’daki Aros Sanat Müzesi ve Finlandiya’da Kiasma Çağdaş Sanat Müzesi’nde düzenlenen atölye alanları gibi sınırlı sayıdaki uluslararası yenilikçi örnek arasında yer alıyor.
Müzelerde teknoloji temelli sanat eğitimi uygulamalarına farklı bir boyut kazandırıp bu alanda üretilebilecek projelere ilham vereceğine inandığımız Art Maker Lab’i 23 bini aşkın çocuk ve gence ücretsiz olarak ulaştıracağız” dedi.
İSTKA Genel Sekreter Vekili Dr. Fatih Pişkin lansmana katılarak, ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın temelinde nitelikli insan kaynağı yattığına dikkat çekti. Pişkin şöyle devam etti:
“Nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi ise ancak nitelikli eğitim ile mümkün.
Çocuklar ve gençler Ajansımızın öncelikli alanlarından birini oluşturuyor. İstanbul’umuzun kalkınmasında sahip olduğu en önemli potansiyel olarak gördüğümüz genç nüfusumuz; çocuklarımız ve gençlerimiz için bugüne kadar 4 defa Mali Destek Programı ilan ederek toplamda 185 adet projeyi desteklemiş bulunuyoruz.
‘Art Maker Lab Öğrenme Merkezi’ projesiyle de sanat ve teknolojiyi buluşturarak çocuklar için disiplinlerarası bir öğrenme merkezi oluşturulmasına, 7-15 yaş arası çocuklarımızın yenilikçi ve yaratıcı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu projemiz teknoloji aracılığıyla geliştirilen sanat atölyelerinin çoğalması için güzel bir örnek oluşturacak.”
Art Maker Lab Öğrenme Merkezi’nin lansmanına Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Üyesi Fecir Alptekin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Rıdvan Duran başta olmak üzere İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Müdürlüğü, Beyoğlu Belediyesi, Şişli Belediyesi, Gaziosmanpaşa Belediyesi, Bağcılar Belediyesi, İKSV AÇEV, Eğitim Reformu Girişimi gibi çeşitli kamu, yerel ve sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve sanatçılar katıldı.
İki farklı program
“Robotlar Sanat Yapar mı?” ve “Art Maker Lab Buluşma Etkinlikleri” adlı iki farklı eğitim etkinliğini içeren Art Maker Lab Öğrenme Merkezi programı, pazartesi günleri hariç, hafta içi her gün eğitim kurumları ve hafta sonları bireysel katılımcılar için ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılmak için sadece rezervasyon yaptırmak yeterli.
“Robotlar Sanat Yapar mı?”
Çalışmalarında sanat ve teknolojiyi buluşturan sanatçı Bager Akbay’ın önerileri ve tasarımlarıyla oluşturulan “Robotlar Sanat Yapar mı?” eğitim programı, “Şans Eseri Sanat”, “Şipşak”, “Ansızın Ben”, “Büyüyen Oyun Platformu” ve “Sihirli Kitap” başlıklarıyla beş ayrı deneyim alanını içeriyor. Bu uygulama alanlarında çocuklar, sanatın teknoloji ile olan ilişkisini keşfediyor.
Art Maker Lab Buluşma Etkinlikleri
Art Maker Lab Buluşma Etkinlikleri ise çocukları mimarlar, mühendisler, tasarımcılar, sanatçılar ve bilim insanlarıyla bir araya getirmeyi amaçlıyor.
Kısa bir söyleşi ile başlayan programlar çocukların, programın yürütücüsüyle birlikte, teknoloji ve sanat arasında bağ kurmasına olanak sağlayan kısa atölye uygulamalarıyla devam ediyor.
Post a Comment