Uzaktan Eğitimin Başarısını Öğretmen Aile İşbirliği Belirliyor

Salgın önlemleri kapsamında 30 Mayıs’a kadar sürdürülmesi planlanan ve altıncı haftanın geride kaldığı uzaktan eğitim modeli öğrencilerin yanı sıra ailelerin de yaşantılarını ve psikolojilerini etkiledi. 



Hisar Okulları düzenlediği bir dizi etkinlikle veliler ve öğrencilere rehberlik ederek, ev yaşantılarını daha verimli kılmayı ve kaygıları azaltmayı hedefliyor. 

Okul Instagram hesabında tüm ailelere açık bir canlı yayında Çocuk ve Ergen Psikanalisti Funda Akkapulu’yu konuk etti. Yayında uzaktan eğitimde verimli öğrenmenin nasıl olacağına ilişkin bilgiler aktarıldı ve ailelerin değişime uyumlanmasını hızlandıracak öneriler paylaşıldı. 



Akkapulu’ya göre bu sürecin en önemli kazanımı öğrencilerin yanı sıra ailelerin ve kurumların da değişimle yaşamayı öğrenmesi oldu. Akkapulu eğitim kurumlarının hızla harekete geçerek, son derece canlı bir tutum içinde süreci başarıyla yönettiğini de ekledi.  


Online sınıf yönetimi kavramı ile tanıştık 

Uzaktan eğitimin sınıf içi eğitimden ayrılan yanları olduğunun altını çizen Akkapulu: “Öğretmenlerin sınıf yönetimi becerileri sınıf içi eğitim üzerinedir. Online sınıf yönetimi kavramı ile yeni tanıştık.

Bu dönemde aynı odada bile nefes almadığımız bir düzen içinde bir ilişki başlatmayı öğrendik çocuklarla. Uzaktan eğitimin en önemli yönü çocukların birbirleriyle olan ilişkilerinin devamlılığını sağlamak.  

Uzaktan eğitim her yaş grubu için farklı kazanımlar barındırıyor 

Okul öncesinde çocuğa yeni bilgiler yüklemek yerine okulla olan bağlarını sağlamlaştırmalı ve meraklarını beslemeliyiz. 

İlkokul seviyesinde senkron ve asenkron çalışmalarla öğrendiklerini pekiştirmemiz gerekiyor. Ortaokul ise hayata dair heyecanların yaşandığı özel bir dönem, o yüzden çalışmalar onların bu heyecanını canlı tutmalıyız. Lise öğrencileri daha olgun ve katılımcılar. 

Onlarla mevcut eğitim ve öğretim programı rahatlıkla çok yakından takip edilebiliyor. Burada önemli olan eğitimcilerin ve ailelerin uzaktan eğitimle ilgili beklentilerini çocuğun yaşına göre şekillendirilmesi.  

Okul öncesinin ve ilkokul çocuklarının uyumunda aile desteği çok kritik 
Bu önlemler dönemine hepimiz kendi altyapımız ve donanımlarımıza uygun şekilde adapte olduk. Okul öncesi çocuğun bu uyum sürecinde özellikle zaman yönetiminde eylemsel düzeyde yoğun bir ebeveyn desteğine ihtiyaç var. 

İlkokul yaşlarına geldiğinde aile bu desteği sözlü seviyede gerçekleştirmeli. Ortaokul öğrencilerinde ise bu sözlü desteğin sıklığına çocuğu gözlemleyerek karar vermek gerekir. Lise’ye gelmiş gençler eğitimlerinin sorumluluğunu bireysel olarak taşıyabilir.  

Dikkatsiz çocuklar için öğretmen aile işbirliği uzaktan eğitimde daha da önem kazanıyor 
Sınıf ortamında dikkati dağınık çocuklar, uzaktan eğitimde de bu tür sorunlar yaşayabiliyorlar. Bu noktada veli öğretmen işbirliği çok önemli. 

Veliler öğretmenin yönlendirmelerine uygun davranmaya özen göstermeliler. İçinde bulunduğumuz dönem anne babalar için çocuklarının sınıf içindeki davranışlarını gözlemlemeleri için kıymetli bir fırsat. 

Bu süreçte küçük yaş grubu çocukların sorumluluk duygularını zedelememeye, onların yerine ödevlerini yapmamaya ve büyük yaş gruplarının mahremiyet alanlarına saygı göstermeye, onlara kendileriyle baş başa kalabilecekleri zamanlar yaratmaya dikkat etmeliyiz.” 

Temel kurallara uygun yaşamaya özen gösterilmeli 
Çocuklar kadar yetişkinler de bu dönemde gün içinde sert duygusal iniş çıkışlar yaşabilir, bu doğaldır. Bu yüzden ebeveynler çocukların ve gençlerin uyku, yemek ve aile ile samimi sohbet düzenini korumaya özen göstermeliler. 

Temel kurallara bağlı kalmak çocuğun kendini güvende hissetmesine yardımcı olur. Bu kurallardan uzaklaşırsak ebeveyn olarak sağlam duramadığımız mesajını veririz.

 Çocuklar diğer ailelerdeki yaşıtlarını örnek göstererek isyan etse bile bunun nedeni aslında altta yatan kaygıdır. Ebeveynler onlara kendi ailesindeki kuralların farklı olabileceğini kararlılıkla hatırlatmaya devam etmelidir.” 5 adımda yeni ev düzenine uyumlanma:

Ev ortamında temel kurallara uygun yaşamaya özen gösterin Öğretmen ve okul ile işbirliği içinde olun 
Her yaş grubu için gerçekçi beklentiler oluşturun Küçük yaş grubu çocukların ödevlerini yapmayın, büyük yaş grubu çocukların mahremiyet alanlarına saygı gösterin 
Çocukların başarılarını notla değil, olumsuzluklara ve engellenmeye tolerans becerisiyle ölçün

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.