Nitelikli ve Eğitimli Tekstil Mühendislerine İhtiyaç Artıyor
Türkiye’nin dış ticaretinde ivme yaratan tekstil ve hazır giyim sektörleri, üretim kapasitesiyle ülkemizin iktisadi kalkınması ve uluslararası rekabet gücünün artırılmasında öncü sektörler arasında yer alıyor.
Tekstil ve hazır giyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında sektörün gereksinimlerini karşılayan Tekstil Mühendislerine olan ihtiyaç ise her geçen gün artıyor.
Sektörün hızla değişen ve sürekli gelişen dinamiklerine teknoloji ve inovasyon odaklı bir yaklaşımla bütünleşik olarak adapte olabilen Tekstil Mühendisleri farklı alanlarda çalışma imkânına sahip oluyor.
Sektör Tekstil Mühendislerinin Teknik Bilgisine Gün Geçtikçe Daha Fazla İhtiyaç Duyacaktır
Yerel ve global pazarlarda rol alan, sektörün öncü şirketlerinden İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve İpekyol Ayaydın Miroglio Grup Yönetim Kurulu Üyesi Nejdet Ayaydın: “Hızla değişen moda trendleri, üretim ve satış teknolojilerinin sürekli gelişmesi, mevcut operasyonların yürütülürken aynı zamanda yeni alt yapıların süreçlere entegrasyonunu gerektirmektedir.
Tekstil mühendisleri; temel mühendislik bilgisi, analitik bakış açısı, tekstil teknik ve tasarım bilgisi, yenilikçi ve vizyoner bakış açısı ile moda perakende sektörünün en önemli rollerinden birini üstlenmektedir.
Türk markalarının yerel ve global pazarda her yıl büyüyerek yer alması ile tekstil mühendisliğine duyulan ihtiyaç artmaya devam edecektir.
Tekstil sektörünün kendi profesyonellerini yetiştirme vizyonu bu meslek kolunun gün geçtikçe daha da ihtiyaç duyulan bir konuma gelmesini sağlamıştır.” dedi.
Sürdürülebilir Moda Endüstrisi İçin Tekstil Mühendisliği Gelecekte Daha da Önemli Rol Alacaktır
Ayaydın ayrıca, “Ayaydın Miroglio Grup bünyesinde; kategori planlama, planlama ve alokasyon, kumaş geliştirme ve satın alma, ürün geliştirme, üretim planlama, konfeksiyon üretim, ürün satın alma, kalite güvence fonksiyonlarında tekstil mühendisleri aktif olarak rol almaktadır.
Günümüz dünyasının en önemli konularından biri olan sürdürülebilir moda endüstrisi için tekstil mühendisliği gelecekte daha da önemli rol alacaktır.
Sektör, tekstil mühendislerinin teknik bilgisine sürdürülebilirlik kavramı çerçevesinde gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyacaktır” açıklamasında bulundu.
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın: “Bir tekstil mühendisi olarak, Türkiye’nin geleceğine yön veren tekstil sektöründe yenilikçi ve sürdürülebilir üretim için nitelikli mühendislere ihtiyacımız olduğunun altını çizmek isterim.
Sektörün ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda fikirlerini inovatif çözümlerle hayata geçirebilen tekstil mühendislerimiz, tekstil sektörümüzün ihracat hedeflerine ulaşmasında öncü rol oynayacak. Çünkü en önemli yatırım; beşeri sermayeye yapılan yatırımdır.
Dünya’nın en büyük 5. Tekstil ihracatçısı Türkiye’nin ilk 3’e girmesi hedefi ve aynı zamanda Türkiye markası algısına en büyük katkılardan birini sağlama vizyonu ancak ve ancak nitelikli tekstil mühendisleriyle mümkün.
Çünkü dünya üzerinde küçük veya büyük ölçekte tekstil ürünü üretmeyen neredeyse hiçbir ülke yok. Önemli olan Ar-Ge ve inovasyon gücü ile, nitelikli beşeri sermaye ile ayrışmak. İşte bu da ancak nitelikli tekstil mühendisleriyle mümkün” dedi.
Türkiye’nin tekstil ve hazır giyim sektöründeki pazar payını sürekli artırdığını ifade eden Varner Global Üretim Strateji Uzmanı ve aynı zamanda Tekstil Mühendisi Burak Çeker, sektörün nitelikli ve eğitimli insan gücüne olan ihtiyacına vurgu yaptı.
Çeker, “Sektörümüzde teknik personele, nitelikli ara elemana ve özellikle de Tekstil Mühendisine ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Ayrıca dünya üzerinde üretim teknikleri konularındaki gelişmeler, daha hızlı daha iyi üretim nasıl yapılır sorusuna cevap veren ciddi yatırımlar, küreselleşen dinamik firmalarımızın sayısında ve niteliklerindeki artışlar, dünya genelinde yaygınlaşan sürdürülebilirlik, kurumsal sosyal sorumluluk gibi konularda doğan ciddi eğitimli iş gücü talebi sonucunda Tekstil Mühendisi ihtiyacı daha da artmaktadır. “ ifadelerini kullandı.
Tekstil Mühendisliğini tercih edecek öğrencilere seslenen Kipaş Tekstil Genel Müdürü ve Kipaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi Halit Gümüşer: “Sektörümüze değer katan sürdürülebilir ve döngüsel bir gelecek için Tekstil Mühendisliği alanında nitelikli ş gücünü ekonomik faaliyetler içerisine daha fazla dahil ediyoruz.
Tekstil Mühendisliğini tercih edecek öğrencilere inovasyon ve teknolojik gelişmelere meraklı, sektörün gelişimi ile birlikte kendi gelişim ve değişimlerine de açık olabilmelerini tavsiye ediyorum.
Tekstil sektörü geleneksel tekstillerin yanı sıra; medikal, otomotiv, inşaat, kimya gibi birçok alanda işlevselliğini artıran bir dönüşüm süreci içerisinde.
Sektörün geleceği olarak konumlandırdığımız teknik tekstillerde küresel hedeflerimize ulaşabilmemiz için vizyoner, dünyayı takip eden, niteliği yüksek tekstil mühendislerine olan ihtiyacımız kaçınılmaz.” dedi.
Tekstil Mühendisliği mezunu olan ve 32 yıldır profesyonel olarak sektörde yer alan İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jale Tunçel, mühendislik eğitiminin öğrencilere her alanda beceri kazandırdığını belirtti. Tunçel, “Dinamik bir yapıya sahip olan sektörde yıllar içerisinde tedarik, satış, finansman, birimlerinde yöneticilik yaptım.
Tüm bu birimlerde edindiğim tecrübe ile bütünsel bir bakış açısı gerektiren üst yönetim kademelerinde çalışmaya devam ediyorum. Tekstil Mühendisliği tekstilde kullanılan elyaf, iplik, dokuma, örme, dokusuz yüzeyler, hazır giyim üretimi ve tekstil terbiye gibi konular üzerine çalışmalar gerçekleştiren akademik bir disiplindir.
Çalışma alanları olan sağlık, mimarlık, inşaat, hazırgiyim konfeksiyon, savunma sanayi, otomotiv, tarım gibi ülke ekonomisi ve gelişimine katkı sağlayan endüstrileri kollarında konvansiyonel üretiminin dışında ayrıca inovasyon ve katma değer yaratmaktadır.” dedi.
Tekstil Mühendisliği’nde Eğitim ve İstihdam Olanakları Destekleniyor
Tekstil Mühendislerinin teknik bilgisine olan ihtiyaç sektörün sürekliliği ile paralel olarak devam ediyor.
Öğrencilerin mesleğe ilişkin gerekli donanımları kazanabilmesi için üniversite sınavında Tekstil Mühendisliğini tercih eden öğrencilere “Tercihim Tekstil Mühendisliği” projesi kapsamında, asgari ücret tutarında karşılıksız burs imkânı, staj ve iş garantisi veriliyor.
Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri öncülüğünde, ülkemizdeki Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri, Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri ile Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası (TTSİS) iş birliğinde 2019 yılında başlatılan “Tercihim Tekstil Mühendisliği” projesi üçüncü yılında öğrencilere destek olmaya devam ediyor.
Üniversite sınav sonucuna göre sıralamada ilk 20 bine giren öğrencilere net asgari ücret tutarında, 20-50 bin arasındaki öğrencilere asgari ücretin yüzde 70’i, 50-80 bin arasındaki öğrencilere ise asgari ücretin yüzde 50’si kadar burs veriliyor.
Tercihim Tekstil Mühendisliği projesi kapsamında burstan yararlanabilmek için öğrencilerin ilk 5 tercihlerinden birinin “Tekstil Mühendisliği” olması kaydıyla bölüme yerleşmiş olması gerekiyor.
Proje kapsamında herhangi bir sayı sınırı olmaksızın kriterleri sağlayan tüm öğrenciler, üniversitelerin hazırlık bölümleri de dahil olmak üzere lisans eğitimleri boyunca burs almaya hak kazanıyor.
Nitelikli gençlerin sektöre kazandırılması amacıyla üçüncü yılında öğrencilere destek olmaya devam eden burs ve istihdam projesi kapsamında öğrencilere en az bir dönem üretim fabrikalarında uygulamalı eğitim programı da gerçekleştirilecek.
Tekstil Mühendisliği bursu çalışması Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ve Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası iş birliğinde, Ticaret Bakanlığının onayları, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile imzalanan İşbirliği Protokolü çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
Burs projesi, Tekstil ve Hazırgiyim İhracatçı Birlikleri ile Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası tarafından finanse ediliyor.
Post a Comment