Türkiye’nin adli bilimcileri, Üsküdar’da yetişiyor
Her alanda ilklere imza atan Üsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Sevil Atasoy öncülüğünde ülkemizin adli bilim uzmanlarını yetiştiriyor.
Türkiye’nin ilk adli bilimcilerini rakipsiz şekilde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında mezun eden Üsküdar Üniversitesi, 4 yıl boyunca hem teorik hem de uygulama açısından kapsamlı bir eğitim sunuyor.
Üsküdar Üniversitesi, Prof. Dr. Sevil Atasoy öncülüğünde, Türkiye'nin adli bilimcilerini yetiştiriyor. Mühendislik ve Doğa Bilimler Fakültesi Adli Bilimler Bölümü’nde teorik ve uygulama açısından kapsamlı 4 yıllık lisans eğitimi veriliyor.
Prof. Dr. Sevil Atasoy: “Bu alanda rakipleri yok”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı, Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, bu alanda rakipsiz olduklarını belirterek ilk adli bilimcileri yetiştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Üsküdar Üniversitesi'nin Adli Bilimler Bölümü’nün bu yaz ilk mezunlarını verdiğini hatırlatan Prof. Dr. Sevil Atasoy, bölümün ilk öğrencilerinin, rakipsiz ‘Türkiye’nin ilk adli bilimcileri’ unvanıyla 2020-2021 eğitim-öğretim yılında mezun olduklarını belirterek bundan mutluluk duyduklarını kaydetti.
Adalet hizmetlerinin yükselmesine katkıda bulunacaklar…
“Mezunlarımızın bir bölümü KPSS sınavına girdi, bir bölümü Adli Bilimler, Ceza Adaleti ya da Biyogüvenlik yüksek lisansı yapmak üzere Üniversitemizin Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü’ne başvurdu” diyen Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Öğrencilerimizin arasından doktora ile kariyerlerine yine çatımız altında devam edecek olanlar çıkacak, böylelikle Adli Bilimler lisansına sahip doçentler, profesörler yetişerek ülkemiz adalet hizmetlerinin daha da yükselmesine katkıda bulunacak.
Bazı öğrencilerimiz kendi aralarında birleşerek şirket kuracak, gerek iddia gerekse savunma taraflarına belge incelemeden ses ve görüntü analizine varan geniş bir şemsiyede bilirkişilik hizmeti verecek. Yine üniversitemizde açılan bilirkişilik temel eğitimini alarak adliyelerimizin bilirkişi listelerine kaydolacaklar.” ifadelerini kullandı.
Dünyanın tek akredite organı FEPAC’a başvuruluyor
Ders içerikleri bilim alanına yönelik biçimde ve uluslararası standartlarda şekillendirilmiş olan Üsküdar Üniversitesi Adli Bilimler Bölümü, Türkiye’de de bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi özel ya da resmi kriminal laboratuvarlarda görev yapacak, bilimsel araştırmalar yürütecek, yeni yöntem ve gereçler geliştirecek, bunları uygulamaya geçirecek mezunlar vermeyi hedefliyor. Bu yıl, dünyanın adli bilimler eğitimi alanındaki tek akreditasyon organı FEPAC’a başvuruyor.
Terör, insan kaçakçılığı, siber suçlarla mücadele edecekler…
Başta terör, insan kaçakçılığı, çocuk istismarı, siber suçlar, yasa dışı uyuşturucu ve silah kaçakçılığı, rüşvet ve sahtecilik gelmek üzere her türlü suçun önlenmesi ve aydınlatılmasının başarısı, adli bilimler alanında çalışan nitelikli insan gücünün varlığına, uluslararası standart ve kalitede olay yeri incelemesine, ayrıca olay yerinden, mağdur, şüpheli ve tanık üzerinden toplanan delillerin çağdaş bilgi ve teknolojilerle analizine doğrudan bağlıdır.
Bu niteliklere sahip mezunlar, büyük veri analizinde yapay zeka ve makine öğrenmesi uygulamaları ile donatılarak suçların önlenmesi ve aydınlatılmasında vazgeçilmez bir iş gücü oluşturacak.
Dışa bağımlılıktan kurtaracak…
Öte yandan sınırların kaldırıldığı, suçlu ve suçun sınır tanımadığı günümüzde, teknolojik gelişmeler yasa dışı güçler tarafından da yakından izlendiğinden adli bilimler alanında çalışacak profesyonellerin, gelişmiş ülkelerden sadece bilgi ve teknoloji transferi ile yetinmeyip, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak, patent almaya yönelik yeni araç-gereç, yöntem ve teknolojiler geliştirecek şekilde eğitiliyor.
Adli Bilimler alanında lisans eğitimi sayesinde disiplinler arası düşünmesini bilen, güçlü ve güvenilir bilimsel temele sahip, sağlam bir laboratuvar deneyimi bulunan kişiler yetiştirilerek bilirkişilik hizmetleri çağın ilerisine taşınıyor.
Post a Comment