Okul Dışarıda Günü Dünya İçin İyilik Temasıyla 4 Kasım’da Düzenleniyor

Açık havada zaman geçirmenin çocuk gelişiminde önemine dikkat çekmek amacıyla tüm dünyada her yıl iki kez gerçekleştirilen ve 2018 yılından bu yana ülkemizde de kutlanan Okul Dışarıda Günü, bu yıl ikinci kez 4 Kasım tarihinde “Dünya İçin İyilik” temasıyla düzenleniyor. 
 

Ülkemizde ilk günden beri OMO’nun destekleriyle Aktif Yaşam Derneği tarafından hayata geçirilen Okul Dışarıda Günü’ne başvurular www.okuldisaridagunu.org adresinden yapılabiliyor. 
 
Aktif Yaşam Derneği’nin ilk kez 2018 yılında OMO’nun desteğiyle Türkiye’ye taşıdığı Okul Dışarıda Günü, Mayıs ayında online katılımla gerçekleştirilen etkinliğin ardından şimdi de gerçek anlamıyla çocukların açık havada deneyimleyeceği bir etkinlik olarak yine tüm dünya ile aynı anda 4 Kasım Perşembe günü “Dünya İçin İyilik” temasıyla düzenleniyor. 
 


“Kirlenmek Güzeldir” yaklaşımıyla yaklaşık 20 yıldır çocukların fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişiminde özgürce hareket etmenin önemini anlatan ve ebeveynlere ilham kaynağı olan OMO’nun bu yıl da destek verdiği Okul Dışarıda Günü’nün teması ise “Dünya İçin İyilik”. 
 
Pandemi gölgesinde ve doğadan uzak geçen bu dönemde çocukların doğayla olan bağlantılarını güçlendirmeyi hedefleyen etkinlik ile aynı zamanda geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında çeşitli aktivitelerle çocuklara nasıl harekete geçebileceklerinin gösterilmesi amaçlanıyor. 
 
Ayrıca Okul Dışarıda Günü kapsamında ebeveynler ve öğretmenlere çocukların iklim değişikliği konusunda giderek güçlenen algısı ve kaygıları karşısında nasıl desteklenebileceği aktarılıyor. Tüm dünyada en çok okul başvurusunu Türkiye’den alan Okul Dışarıda Günü, bugüne kadar 25 bin yetişkine ve 1,5 milyon çocuğa ulaştı. 
 
Bu sene ilki yine “Dünya İçin İyilik” temasıyla Mayıs ayında gerçekleştirilen etkinlikte Türkiye’den tam 105.457 çocuk ve 2.118 yetişkinin katılımıyla Okul Dışarıda Günü’nde İngiltere’den sonra en çok kayıt alan ülke oldu. 
 
Pandemi döneminde açık havada geçirilen zamanın azalmasıyla ayrı bir öneme sahip olan bu özel gün ile çocukların açık havada geçirdiği vakitteki azalmaya, iklim değişikliğinin çocuk psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisine, çocukların iklim değişikliği karşısında duyduğu endişe, umutsuzluk, öfke, üzüntü gibi olumsuz duygulara ve doğa ile kurdukları bağın zedelendiğine dikkat çekiliyor.
 
Okul Dışarıda Günü kapsamında evde, okulda veya açık havada sosyal mesafe kurallarına uygun olarak yapılan aktivitelerle çocuklar açık havada oyunla öğrenmenin keyfini yaşıyor. Okul Dışarıda Günü’ne başvurular www.okuldisaridagunu.org adresinden yapılabiliyor.  
 
DÜNYA İÇİN İYİLİK İLE ALIŞKANLIKLARIMIZI GÖZDEN GEÇİRİYORUZ 
Aktif Yaşam Derneği Başkan Yardımcısı Şule Serter Okul Dışarıda Günü için seçilen “Dünya için İyilik” Hareketi ile ilgili olarak “Tüm dünya olarak geçirdiğimiz bu sağlık krizi ile aslında açık havada olmanın önemini ve değerini bir kez daha anladık. 
 
Çocukların fiziksel ve zihinsel sağlığı için açık havayı onların günlük hayatının bir parçası haline getirmek amacıyla 2018 yılından bu yana çalışıyoruz. Açık havanın güzelliklerinden faydalanabilmek için doğayı ve çevremizi korumak da bizim elimizde. 
 
Geçtiğimiz Mayıs ayında Okul Dışarıda Günü kapsamında başlattığımız Dünya için İyilik hareketi sayesinde doğa ile kurduğumuz, pandemi süresince belki biraz zedelenen bağları güçlendirmeyi amaçlıyoruz. 
 
Bunun yanı sıra gezegenimizin doğal kaynaklarını nasıl koruyabileceğimizi, sürdürülebilir yaşam alışkanlıklarını ve bireysel olarak atabileceğimiz en güzel adımlardan biri olan plastik ayak izimizi nasıl azaltabileceğimizi anlattığımız bir Dünya için İyilik Seti hazırladık.
 
Bu set ile çocuklarla birlikte biz yetişkinlerin de bu harekete dahil olmasını, çocuklar ve yetişkinler arasında bir bilgi paylaşımı ortamı sağlamayı, ebeveyn ve öğretmenlerin çocuklardan, çocukların ise hem yetişkinlerden hem de arkadaşlarından öğrenmesini sağlamayı amaçlıyoruz. 
 
Bu kolektif çalışmalar ile nihai olarak gündelik yaşam alışkanlıklarımızı gözden geçirmeyi ve daha sürdürülebilir bir yaşam için gerekli olan yeni alışkanlıkları edinmeyi hedefliyoruz. 
 
Bu harekete katılmak ve dünya için iyilik yapmak isteyen herkesi www.okuldisaridagunu.org adresinden kaydolmaya, destek içeriklerden yararlanmaya ve çocuklarımızın doğa ile bağını kuvvetlendirerek çocukların dünya için iyilik elçileri olmasına öncülük etmeye çağırıyoruz.” dedi.  
 
OKULUN DOĞA İLE İLİŞKİSİNİ DOĞALLAŞTIRMAK YOLUNDA BİR DAVET 
Çocuk ve Ergen Psikiyatrı Dr. Yankı Yazgan “Çocuklar düşe kalka büyür, öğrenir. Çocuğun gelişimi için yanlış yapmaya, denemeye (‘kirlenmeye’) fırsat vermemiz gerekir. 
 
Doğa, ya da özellikle kentli çocuklar için açık hava ve dışarısı, öğreten ve gelişimlerine destek olan eşsiz bir oyun alanıdır. Çocukların açık havada zaman geçirmeleri, ‘gerçek oyun’ ile beraber dünya ile ilgilenmeleri ve keşfe çıkmalarını sağlar. 
 
Çocuklar dışarıda oyun oynarken empati kurmayı, sorun çözmeyi, geleceği planlamayı, öfkelerini ve zamanlarını yönetmeyi öğrenirler. Açık havanın belirsizlikleri ve kestirilemezlikleri riskler üzerine düşünmeyi, belirsizlikle barışık olmayı ve olası sonuçları düşünerek hareket etmeyi getirir. 
 
Çocukluktan başlayarak dışarıda, doğada geçirilen zaman, farklılıklarla karşılaşmayı, hayatın her zaman istediğimiz gibi olmayabileceğini ve buna nasıl uyum sağlayacağımızı, engelleri kabul etmeyi ve aşmak için elimizden geleni yapmanın gerekliliğini öğrenmemizi ve algılamamızı mümkün kılar. 
 
Günümüzün pandemi koşullarında açık hava ile okul aktivitelerini birleştirmenin yollarını arayıp bulmamız gerekiyor.
 
Okul Dışarıda Günü okulun doğa ile ilişkisini doğallaştırmak yolunda bir davet. Bu senenin teması Dünya İçin İyilik ise iklim değişikliği ve geri dönüşüm gibi bilinç odaklarıyla bu davete özel bir anlam kazandırıyor” dedi.

Hiç yorum yok


Blogger tarafından desteklenmektedir.