Kimya Mühendisi Olmak için 10 Neden!
Geniş bir yelpazede kariyer fırsatları sunan ve disiplinlerarası çalışmalara olanak tanıyan bir alan olan Kimya Mühendisliği, üniversite eğitimi ve kariyer planlaması yaparken de önemli bir seçenek olarak ön plana çıkıyor.
Yeditepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erde Can Şafak, bu bölümde eğitim almak için 10 nedeni sıraladı:
Kariyer Çeşitliliği: Ağır kimya endüstrisinin doğuşu Sanayi Devrimi’nin başlangıcına denk gelmiş günümüzde ise kimya sektörü imalat sanayinin en önemli sektörlerinden biri olmuştur. Sanayileşmiş ülkelerde ilk üç sanayiden biri olan kimya sektörü, ülkenin lokomotif sektörlerinden biridir ve bir gelişmişlik göstergesi konumundadır.
Kimya mühendisleri petrol rafinerileri - petrokimya, kağıt, plastik malzemeler, elyaf-tekstil, ilaç, boya, kozmetik, endüstriyel gazların üretimi, katalizörler, yarı iletkenler, kauçuk endüstrisi, şeker, nişasta, fermentasyon endüstrisi, sabun, deterjan, yağ, cam, seramik, çimento, alçı, gıda, suni gübre, tarım kimyasalları, arıtma, nanoteknoloji ve ileri malzemeler, yakıt, enerji, tasarım ve projelendirme gibi çok çeşitli alanlarda üretim, kalite kontrol, Ar-Ge, satış-pazarlama ve yönetim birimlerinde çalışabilirler.
Endüstrinin Vazgeçilmezleri: Kimyasal üretimin çok sayıda endüstri alanının içinde yer alması nedeniyle kimya mühendisleri çok çeşitli sektörlerde ve pozisyonlarda görev alırlar.
İyi eğitimli ve donanımlı kimya mühendisleri, yüksek iş güvencesine sahip olurlar, çünkü kimya mühendisleri birçok endüstri için vazgeçilmez bir role sahiptirler.
Global İş Olanakları Artıyor:
Endüstriyel ürünlere olan bağımlılığın her geçen gün artması ve sınırlı kaynakları kullanmanın daha sürdürülebilir yollarını geliştirme çabaları nedeniyle dünya genelinde kimya mühendisleri büyük talep görür.
ABD Çalışma İstatistikleri Kurumu verilerine göre kimya mühendislerinin istihdamının 2022’den 2032’ye kadar tüm mesleklerin ortalamasından daha hızlı bir şekilde, yüzde 8 oranında artacağı öngörülmektedir.
Uluslararası tanınırlığı bulunan diplomaya sahip, iyi derecede yabancı dil bilen, donanımlı kimya mühendisleri kariyerlerini rahatlıkla yurt dışına taşıyabilir, yurtdışında burslu yüksek lisans veya doktora yapıp yine endüstri veya akademide kariyerlerine devam edebilirler.
Girişimcilik Fırsatları: Kimya mühendisleri donanımı ile kendi işlerini kurabilir, yenilikçi ürünler ve çözümler geliştirebilirler. Kimya mühendisliği alanında girişim yapmak için en etkili beş alan ise şu şekilde sıralanabilir:
“Yeni malzemelerin geliştirilmesi”, “Proses optimizasyonu”, “Yeşil kimya ürünleri”, “Enerji verimliliği teknolojileri” ve “Biyoteknoloji.”
Araştırma ve Akademik Kariyer: Kimya mühendisleri ileri düzeyde eğitim ve araştırma yaparak akademik dünyada kariyer yapma fırsatı bulabilirler.
Kimya mühendisliği, geniş bir araştırma yelpazesine sahiptir. Bu araştırma alanlarından bazıları şöyle sıralanabilir: Malzeme ve nanoteknoloji, kataliz, çevre ve sürdürülebilirlik, biyomedikal mühendisliği, proses optimizasyonu.
Kimya mühendisleri tüm bu araştırma alanlarında, üniversitelerde lisansüstü, doktora çalışmalarıyla akademisyen olarak kariyer yapabilir ya da endüstri ve devlet kurumlarının Ar-Ge birimlerinde araştırmacı mühendis olarak faaliyet gösterebilirler.
Çeşitli Çalışma Ortamları: Kimya mühendisleri farklı sektörlerde üretim, kalite kontrol, Ar-Ge, satış- pazarlama, yönetim birimlerinde ve üstlenilen görev gereği laboratuvarlardan üretim tesislerine, ofislerden saha çalışmalarına kadar çeşitli ortamlarda çalışabilirler. Bu çeşitlilik, her gün yeni ve ilginç deneyimler sunar.
Multidisipliner Çalışmalar: Kimya mühendisliği, diğer disiplinlerle sıkı işbirlikleri gerektiren bir alandır, bu da geniş bir bilgi ve beceri yelpazesi kazandırır. Bu işbirlikleri, karmaşık problemlere yenilikçi çözümler bulmayı kolaylaştırır.
Kimya mühendisliğinin multidisipliner çalışmalar yapabileceği alanlara şu örnekler verilebilir: Biyomedikal Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Malzeme Bilimi Mühendisliği, Enerji Mühendisliği, Gıda Teknolojisi.
Teknolojik Gelişmeler: Kimya mühendisleri, nanoteknoloji, biyoteknoloji ve malzeme bilimi gibi günümüzün hızla gelişen alanlarına katkı sunup çalışabilirler. Bu alanlardaki gelişmeler, mühendislerin sürekli olarak öğrenmelerini ve yenilikçi çözümler geliştirmelerini sağlar.
Toplum için Katkı: Kimya mühendisleri çalışma alanları içeresinde sağlık, enerji ve çevre gibi toplum için kritik öneme sahip alanlarda iyileştirmeler ve yenlikler yaparak topluma doğrudan katkıda bulunabilirler.
Kimya mühendisleri, daha temiz ve sürdürülebilir bir dünya yaratma konusunda hayati bir öneme sahiptirler.
Endüstri 4.0 ve Dijitalleşme: Kimya mühendisliği alanında Endüstri 4. ve dijitalleşme kavramları önemli bir yer tutmaktadır.
Endüstri 4. üretim süreçlerinde dijital teknolojilerin kullanılmasıyla ortaya çıkan dördüncü endüstri devrimi olup, bu devrimde otomasyon, veri analitiği, yapay zeka, nesnelerin interneti gibi teknolojilerin kullanımıyla üretim süreçleri daha akıllı ve verimli hale getirilmektedir. Kimya mühendisliği alanı da bu dönüşümün önemli bir parçasıdır.
Post a Comment